akcesoria kuchenne blog kulinarny
2020-05-26
Dlaczego warto wybrać emaliowane naczynia?Wśród propozycji różnorakich naczyń, te emaliowane sprawiają wrażenie jednej z dziesiątek dostępnych możliwości. A jednak naczynia emaliowane mają znaczącą przewagę nad innymi, dlatego warto rozważyć ich wybór do swojej kuchni. Z naszego artykułu dowiesz się, czym właściwie jest emalia i jakie są jej zalety.

Emalia – tradycyjne naczynia

Emalia jest sposobem pokrywania metalu. Tak stworzona powłoka gwarantuje, że naczynie długo zachowa swoją formę, dobrze zniesie skrajnie wysokie i niskie temperatury, nie pęknie i będzie odporne na różnego rodzaju zniszczenia. Nie bez powodu emaliowane kubki czy miski towarzyszą radosnym wspomnieniom z naszego dzieciństwa – emalia sprawia, że naczynie służy nam przez długi czas. Co więcej, emaliowane wyposażenie kuchenne to doskonały retro dodatek. Po raz pierwszy emalię zastosowano już w XI wieku, a przez następne kilkaset lat doskonalono i wypracowano taką formułę, która jest najkorzystniejsza do zabezpieczania metalu.

Zalety emaliowanych naczyń

Przez następne wieki obróbka emalii wciąż ewoluowała, dzięki czemu dziś możemy cieszyć się emaliowanymi naczyniami wysokiej jakości. Mają liczne zalety: ·        Są korzystne dla zdrowia – naczynia emaliowane to świetna propozycja dla alergików. Występują różne rodzaje emalii, a ta wykorzystywana do powlekania naczyń to emalia do metalu czy też emalia ceramiczna. Tego typu substancja nie wchodzi w reakcję z innymi materiałami i preparatami, nie reaguje również w kontakcie ze środkami chemicznymi, takimi jak płyn do mycia naczyń. Nie inaczej jest w przypadku umieszczanej w niej żywności – to dlatego naczynia emaliowane są polecane alergikom, którzy muszą wystrzegać się konkretnych substancji i materiałów. ·        Nie przesiąkają zapachem potraw – to również dzięki odporności na reagowanie z innymi substancjami. Nie musimy obawiać się, że miseczka czy garnek „przejdzie” zapachem mocno doprawionego dania z zawartością czosnku lub cebuli. Takie naczynia nie wymagają również wykorzystywania ostrych detergentów do pozbycia się zapachu. ·        Równomiernie przewodzą ciepło – emaliowane garnki zadowolą każdego kucharza. Nagrzewają się szybko, jednak przy odpowiedniej obserwacji nie ryzykujemy przypalenia potrawy. Dzieje się tak dzięki temu, że emalia równomiernie przewodzi ciepło. Emaliowane garnki są odpowiednie na kuchenki gazowe, indukcyjne i inne. Wystarczy, że sprawdzimy oznaczenia od producenta. ·        Retro wygląd, korzystna cena – emaliowane naczynia są jednymi z najtańszych opcji dostępnych na rynku. Jednocześnie większość z nich ma stylowy design, który wniesie retro charakter do naszej kuchni czy jadalni. Liczne zalety sprawiają, że emaliowane naczynia i akcesoria kuchenne to dobra inwestycja.
pixel