Historia o początkach kuchni

2021-07-08
Historia o początkach kuchni

Pełna historia kuchni

Nowoczesna kuchnia to serce domu. Niezależnie od tego, czy jest to miejsce przygotowywania i gotowania pysznych posiłków, czy też ulubione miejsce wspólnego spędzania czasu na relaksowaniu się i rozmowie, dzisiejsza kuchnia jest wygodna, przyjazna i funkcjonalna.

Chociaż kuchnia z epoki nowoczesnej jest praktyczna, funkcjonalna, atrakcyjna i zachęcająca, nie zawsze tak było. Przez większość historii kuchnia istniała przede wszystkim jako miejsce do przygotowywania posiłków i niekoniecznie znajdowała się w domu.

Angielski termin „kuchnia” pochodzi od łacińskiego słowa „coquere”, co oznacza gotować. Dołącz do nas w podróży od starożytności do współczesności i przekonaj się, jak bardzo ewoluowały kuchnie.

 

EWOLUCJA KUCHNI

  1. CZASY ZANIM KUCHNIE BYŁY KUCHNIAMI

Kuchnie przeszły długą drogę od czasów starożytnych, prawda? Pierwotne kuchnie były to niewiele więcej niż doły z ogniem do gotowania potraw. W północnych Chinach znaleziono szczątki palenisk sprzed około pół miliona lat ze szczątkami kości wielu zwierząt.

W dawnych czasach tak naprawdę nie było kuchni. Zamiast tego były miejsca do przygotowywania i gotowania potraw. Często rożen z gałęzi umieszczano nad ogniskiem rozpalonym w dole.

Starożytne chińskie znaleziska archeologiczne sugerują, że chlewy znajdowały się blisko obszaru przygotowywania żywności, prawdopodobnie dla wygody. Mięso wieprzowe było jednym z głównych źródeł mięsa spożywanego w starożytnych Chinach.

Artykuły spożywcze były często przechowywano w workach wykonanych ze skór zwierząt, tykw lub plecionych koszach. Nie było lodówek ani nawet miejsc, gdzie można by taką żywność bezpiecznie przechować.

Pierwsze paleniska były wykonane z gliny lub kamienia. Jednym z głównych celów paleniska było ujarzmienie ognia podczas gotowania. Ryzyko pożaru było zawsze wysokie. Wiele razy palenisko całkowicie otaczało ogień, aby zapobiec jego rozprzestrzenianiu się w miejscu mieszkalnym.

 

STAROŻYTNE EGIPSKIE KUCHNIE

W starożytnym Egipcie jako paliwo do gotowania stosowano zarówno drewno, jak i węgiel drzewny. Starożytni Egipcjanie do gotowania potraw używali glinianych pieców. Mieli różne naczynia, słoiki, miski, a nawet garnki i patelnie. Przypomnijmy, że starożytni Egipcjanie byli jedną z najbardziej rozwiniętych kultur w tamtym czasie.

 

 

STAROŻYTNI GRECY

Zamożni Grecy budowali konstrukcję kuchenną oddzieloną od reszty domu. Niewielkie pomieszczenie do przechowywania znajdujące się w tylnej części kuchni służyło do przechowywania sztućców.

Grecy konserwowali swoje mięso, stosując techniki wędzenia, suszenia i solenia. Łowili też ryby i używali oliwy z oliwek.

Nad dużym ogniem ustawiono rożen. Mięso upieczone równomiernie na rożnie.

Starożytni Grecy mieli również gliniany piec, który bardzo przypominał współczesne piece do pizzy. Jagnięcinę z warzywami lub podobne danie wkłada się na kilka godzin do piekarnika lub zakopuje w ziemi nad rozżarzonymi węglami.

W starożytnej Grecji nie było sztućców. Wszyscy jedli posiłki rękami lub chlebem.

KUCHNIE W STAROŻYTNYM RZYMIE

Starożytni Rzymianie trzymali się greckiego formatu, oddzielając kuchnię od reszty domu. Na przestrzeni dziejów, nawet w starożytnym Rzymie, w wielkości i wystroju kuchni widoczny jest wpływ społeczno-ekonomiczny.

Zamożni Rzymianie często hodowali winorośle w wiejskiej posiadłości. Winogrona zostały przerobione na wino. Często uprawiano także oliwki i pszenicę. Plony zostały zebrane i przywiezione z powrotem do rodzinnego miasta w Rzymie.

Kuchnie rzymskie miały dodatkową przestrzeń, aby pomieścić wiejskie zbiory. Rzymianie mieli prawdziwe kuchnie z piecem i otwartym kominkiem do pieczenia. Piec był zwykle umieszczany pod ścianą, ale sporadycznie wykonywano piece przenośne.

Starożytni Rzymianie wynaleźli również rodzaj scentralizowanego systemu ogrzewania, który wykorzystywał otwarty kominek do wytwarzania ciepła w pomieszczeniu, a nawet w wielu pokojach. Hipokaust to system rur grzewczych pod podłogą, które doprowadzały gorące powietrze z ognia do wszystkich części pomieszczenia. Mógł też podgrzewać wodę do kąpieli.

 

  1. KUCHNIE W ŚREDNIOWIECZU

 

ZNACZENIE PALENISKA

Kraje europejskie nie przyjęły rzymskiego systemu centralnego ogrzewania. Zamiast tego nadal polegali na palenisku z otwartym ogniem. Gotowanie odbywało się na palenisku w głównym scentralizowanym obszarze, aby ogień mógł być również używany jako grzejnik.

W paleniskach znajdowały się węgle i popiół. Garnki z jedzeniem można było umieścić w węglach do gotowania. Obracające się rożna gotują duże kawałki mięsa. Ciepło wytwarzane przez palenisko było używane nie tylko do gotowania, kiedy tylko było to możliwe. W Rosji niektóre paleniska zostały zaprojektowane tak, aby suszyć pranie.

Według „Almanachu starego rolnika”, pierwszy piec opalany drewnem został wynaleziony w Europie w XVI wieku. O dziwo, prawie 200 lat zajęło piecowi, aby stał się powszechnym elementem wyposażenia kuchni.

Kominki z kominami były budowane w zamkach w Europie Północnej do 1000 rne W większości przypadków kominki były widywane tylko w najbogatszych domach nawet w 1600 rne

Kiedy kominki zaczęły pojawiać się w domach mieszczan, były one zwykle budowane z pospolitego błota i wikliny. Wattle została wykonana z pionowych prętów splecionych ze sobą poziomymi trzcinami. Były bardzo łatwopalne.

Zamożne domostwa cieszyły się kominkami wykonanymi z cegły lub kamienia. Kominki były znacznie wydajniejsze niż kominki w paleniskach.

XIX wieku piece i paleniska stawały się coraz bardziej wyrafinowane. Jednak kuchnie daleko odbiegały od naszej dzisiejszej wizji typowej kuchni.

Funkcjonalność pozostała głównym celem kuchni w średniowieczu. Kuchnie były nadal oddzielone od reszty domu aż do późnego średniowiecza, kiedy zaczęły pojawiać się oddzielne kuchnie. W tym czasie wzdłuż ścian umieszczono kominki.

Kuchnie znajdowały się z dala od głównego budynku, aby zapachy i hałas z kuchni nie przeszkadzały gościom. Utrzymanie ognia kuchennego z dala od głównego domu zostało również zrobione, aby zapobiec niebezpieczeństwu pożaru.

 

JAKIE NACZYNIA ISTNIAŁY W ŚREDNIOWIECZU?

Możesz się zastanawiać, jakie przybory kuchenne były używane setki lat temu. W rzeczywistości wiele naczyń i narzędzi było bardzo podobnych do naszych dzisiaj. W tym czasie używano patelni, garnków, tarki, chochli, noży, łyżek, a nawet gofrownic.

KONSERWACJA ŻYWNOŚCI W ŚREDNIOWIECZU

  • SPIŻARNIA

Większe, bogatsze domy i zamki posiadały spiżarnię, maślarnię, a często wędzarnię. Spiżarnia służyła do przechowywania i przygotowywania żywności. Przechowywano tam chleb i inne trwałe produkty spożywcze.

  • SPIŻARNIA

Spiżarnia była najbliżej lodówki. Musiał utrzymywać jedzenie w chłodzie, owady (jak muchy) i inne zwierzęta. Różne regiony używały różnych terminów dla tych magazynów. Na przykład w Szkocji spiżarnie były znane jako spences. W skromniejszych domach spiżarnię nazywano piwnicą, ponieważ zwykle znajdowała się pod ziemią, aby utrzymać niską temperaturę.

  • MAŚLANA

Bogate domy i zamki miały jeszcze jedno pomieszczenie związane z kuchnią: maślankę. Masło nie było tym, na co wygląda. W maślarni przechowywano beczki piwa. Często do znajdującej się pod nią piwnicy prowadziły schody. Piwnica z winami znajdowała się w innym miejscu.

  • PIWNICA KORZENIOWA

Ostatecznie określenie piwnica odnosiło się do pomieszczeń znajdujących się pod parterem. Piwnice z korzeniami nie były lodówkami, ale utrzymywały jedzenie w chłodzie nawet w gorące letnie miesiące. Zimą piwnice utrzymywały stałą temperaturę.

  • WĘDZARNIA

W wędzarni można było konserwować mięso i ryby. Puszkowanie, konserwowanie, marynowanie i wędzenie były ważnymi elementami konserwacji żywności w średniowieczu.

III. KUCHNIE W AMERYCE KOLONIALNEJ

JAK WYGLĄDAŁY KUCHNIE DLA WCZESNYCH KOLONISTÓW?

Kotwicą kolonialnej kuchni był duży kominek. Metalowy słup można było ustawić poziomo nad ogniem i zawiesić na nim kotły. Inną opcją było umieszczenie garnków bezpośrednio na popiół lub węgle kominka.

Kominki miały duży płaszcz. Na płaszczu spoczywał ogień, sztućce i inne przybory kuchenne, takie jak czajniki.

Wczesne umywalki były proste. Często wiadra lub pojemniki do przechowywania wody służyły jako pierwsze zlewozmywaki kuchenne.

Nie było kanalizacji w pomieszczeniach, więc wodę trzeba było zbierać ręcznie z pobliskiego strumienia lub źródła wody i przynosić do domu. Po wylaniu wody kuchennej wylewano ją na zewnątrz, może na pola.

 

CZAS SZYBKICH INNOWACJI

Benjamin Franklin wynalazł ulepszenie tradycyjnego pieca opalanego drewnem w odpowiedzi na ówczesny niedobór drewna w rejonie Filadelfii.

Było to znane jako „kominek z Pensylwanii”. Wynalazek Bena pozwolił, by dym z kominka spalał się znacznie pełniej. Pozwoliło to na uwolnienie większej ilości ciepła. Zadaniem pieca Franklina było przede wszystkim ogrzewanie pomieszczenia.

Hrabia Rumford (alias Benjamin Thompson)

Inny Benjamin, Benjamin Thompson, zwany Count Rumford, był wynalazcą z Woburn w stanie Massachusetts. Zaprojektował jedną z najwcześniejszych serii gotowania. Był to piec połączony z piekarnikiem.

Thompson wynalazł również termos i kominek Rumford. Zaprojektował także garnki i patelnie oraz Rumford Roaster.

Kolejne ulepszenie, żeliwny piec został wynaleziony w Szwecji. To na zawsze zmieniłoby projekt kuchni. Wczesne kuchnie amerykańskie były przeznaczone nie tylko do jedzenia. Często część kuchenna służyła nie tylko do przygotowywania posiłków, ale także do kąpieli, a czasem jako sypialnia. W domach klasy średniej i wyższej personel gospodarstwa domowego zarządzał pełnymi kuchniami i służył rodzinom.

KUCHNIE SŁAWNYCH: GEORGE WASHINGTON, PIERWSZY PREZYDENT STANÓW ZJEDNOCZONYCH

Kuchnia Mount Vernon Jerzego Waszyngtona była oddzielona od głównego domu z tego samego powodu, dla którego większość kuchni tego okresu znajdowała się z tyłu lub była oddzielona od głównej części domu. Niebezpieczeństwo rozprzestrzenienia się ognia na dom, zapach gotowanych potraw i nadmierne ciepło w kuchni były czynnikami, które przyczyniły się do oddzielenia kuchni.

Całkowita renowacja kuchni Mount Vernon była w toku w 1775 roku, kiedy George Washington odszedł, aby dowodzić wojskami amerykańskimi podczas krytycznych bitew wojny o niepodległość. Nowa kuchnia składała się z czterech pomieszczeń, w tym poddasza nad kuchnią, gdzie mógł mieszkać kucharz.

Drugim z pomieszczeń była przygotowalnia żywności i zmywarka, a jedno służyło jako spiżarnia. Była podłoga chłodząca, aby można było przechowywać żywność. W kuchni był kominek i piekarnik. W kuchni George'a Washingtona znajdowały się cynowe pojemniki na lody, garnki i patelnie, patelnia, naczynia do pieczenia, dzbanki do kawy i inne naczynia kuchenne.

Wewnątrz kominka znajdował się rożen. Obrócił się, aby zapewnić równomierne gotowanie. Specjalnością były szynki Virginia i być może świeżo złowiona ryba, ponieważ była to jedna z ulubionych potraw George'a Washintona.

Kucharze wstawali o czwartej rano, aby rozpalić kominek i przygotować piekarnik. Martha Washington nadzorowała menu. Większość żywności została zebrana z upraw posiadłości w Waszyngtonie. Możesz odbyć wirtualną wycieczkę po kuchni Mount Vernon Jerzego Waszyngtona .

 

DLACZEGO MIEDŹ BYŁA TAK POPULARNA W KUCHNI NA PRZESTRZENI DZIEJÓW?

Miedź jest wybierana do gotowania od setek lat. Imponujące kolekcje miedzianych naczyń kuchennych, od garnków, przez patelnie, po patelnie saute, a wszystko pomiędzy można zobaczyć z przeszłości. Miedź jest znakomitym przewodnikiem ciepła.

 

  1. KUCHNIE W AMERYCE W XIX WIEKU

 

Nawet w XIX wieku innowacje technologiczne ulepszały kuchnie i zmniejszały obciążenie pracą domowych kucharzy. Gotowanie na węglu w końcu ustąpiło miejsca gazowi, żeliwo przyniosło znaczne ulepszenia, a elektryczność i woda, które można było podłączyć bezpośrednio do kuchni, stworzyły tło dla ewolucji kuchni do dnia dzisiejszego.

Na początku XIX wieku służący często wykonywali wiele prac domowych, w tym przygotowywanie posiłków i gotowanie. Kuchnie często znajdowały się na parterze, z dala od głównego wejścia, gdzie byli obecni goście i goście.

Wielu Amerykanów w XIX wieku było rolnikami, a wiele składników kuchennych pochodziło z ziemi. Lodownia była w tym okresie najbliższa lodówce. Był to podziemny obszar z lodem pokrytym słomą. Czasami lodownia była budowlą z kamienia.

Kuchnia była zwykle oddzielona od reszty domu. Do gotowania używano ogromnego kominka. Wytwarzał niesamowitą ilość ciepła. W tych kuchniach nie było jeszcze okapów nadkuchennych.

Kuchnia tej epoki była gorąca, sadza i śmierdząca. Elektryczność nie była opcją w kuchni. Oświetlenie zapewniały okna lub świece łojowe.

ZLEW KUCHENNY

Około 1820 r. zaczął nabierać kształtu rodzaj zlewu, który przypominał to, co większość z nas uważa za zlew kuchenny. Znany jako „suchy zlew”, składał się z dużego przypominającego misę naczynia wykonanego z metalu, kamienia, a nawet drewna. Stawiano go na szafce, a czasem na parapecie. Czasami te umywalki były wyłożone ołowiem lub cynkiem.

Bogaty dom mógł mieć „mokry zlew”. W mokrym zlewie woda była dostępna przez system pomp. Woda nadal musiała być spuszczana ręcznie.

STÓŁ KUCHENNY

Drewniane stoły kuchenne służyły również do przygotowywania posiłków. Słowo tabela pochodzi od łacińskiego słowa tabula. Przez wiele lat stół kuchenny był projektowany mniej do celów towarzyskich, a bardziej do praktyczności.

NARZĘDZIA I PRZYBORY KUCHENNE

Powszechnymi naczyniami kuchennymi w tamtych czasach były drewniane miski, łyżki oraz moździerz i tłuczek. Patelnie zostały wykonane z żelaza. Zbieranie składników, przygotowywanie i gotowanie wszystkiego od podstaw nad ogniem zajęło sporo czasu, nawet w przypadku potraw, które obecnie uważamy za proste w przygotowaniu. Temperatura nie była dokładna podczas gotowania nad ogniem, więc prawdopodobnie zwęgloło się więcej niż kilka obiadów.

PIEC OBERLIN

W latach 50. XIX wieku rewolucja przemysłowa przyniosła fabryki, wynalazki i zmiany w kuchni. Piec zbudowany z żelaza, zwany piecem Oberlin, był znacznie lepszy do gotowania w porównaniu z gigantycznym kominkiem z poprzednich dziesięcioleci.

Piec cieszył się dużą popularnością. Sprawdzał się dobrze w zimnym lub gorącym środowisku. Podczas gdy piec Franklin służył głównie do ogrzewania, piec Oberlin zapewniał ciepło – i to w dużej mierze – ale także skracał czas gotowania.

Piec Oberlin palił się drewnem, ale był znacznie bezpieczniejszy niż stare kominki. Ze względu na ilość wytwarzanego ciepła kuchnie były nadal oddzielnymi pomieszczeniami na tyłach domu.

Zlewozmywaki kuchenne często były wanną, którą można było napełnić wodą. Wanna może siedzieć w szafce lub siedzieć na podłodze.

Na przełomie wieków wielu Amerykanów zaczęło przenosić się do miast. Dostępność gazu i bieżącej wody umożliwiła ponowną przemianę domowej kuchni.

 

  1. 20 THCENTURY KUCHENNEJ

KUCHNIE Z PRZEŁOMU WIEKÓW: 1900

 

Kuchnie z początku XX wieku były znacznie bardziej zaawansowane niż ich poprzedniczki, ale wciąż dalekie od tego, czego oczekujemy od dzisiejszych kuchni. Na przełomie XIX i XX wieku cały dom stał się znacznie bardziej nowoczesny .

Nastąpiła przemiana, która dotknęła wszystkich aspektów amerykańskiego stylu życia. Ponieważ kolejki linowe poprawiły opcje transportu, stało się możliwe częstsze odwiedzanie sklepu. Nie trzeba było przechowywać dużych ilości żywności.

Kuchnie zostały podłączone do miejskiej sieci wodociągowej, co sprawiło, że gotowanie i sprzątanie stało się znacznie bardziej sanitarne, wydajne i łatwe. Kolejnym ogromnym ulepszeniem było pojawienie się kuchenek gazowych w amerykańskich kuchniach. Wyobraź sobie, koniec z niewolnictwem nad piecami węglowymi.

ZLEWOZMYWAKI KUCHENNE

Około 1902 r. staromodne umywalki z kamienia, ceramiki lub drewna zostały zastąpione emalią, granitem i stalą. Zmodernizowana instalacja wodno-kanalizacyjna zlewozmywaków i rur odpływowych wyeliminowała potrzebę ręcznego odprowadzania wody ze zlewu na zewnątrz w celu jej usunięcia.

Wczesne umywalki były mocowane do ścian i miały nogi jak meble. Czasami przychodzili z ociekaczami. Ten sam system jest nadal używany w dzisiejszych Włoszech w niektórych małych wioskach.

Zlewozmywaki nie były jeszcze zintegrowane z blatami. W kuchni meble nadal były wolnostojące. Wbudowane szafki kuchenne nie były jeszcze powszechne.

SZAFY I BLATY

 

Na początku XX wieku blaty, jeśli były w kuchni, były wykonane z drewna. Między kuchnią a jadalnią często znajdowała się spiżarnia kamerdynera, wykonana z drewna. Służył do przechowywania naczyń.

Drewniana szafka Hoosier zawierała dużo miejsca na spiżarnię, przyprawy i wysuwaną przestrzeń roboczą, dzięki czemu nowoczesny kucharz miał wszystko w zasięgu ręki. Po raz pierwszy sprzedany w 1898 roku Hoosier wypadł z łask amerykańskich gospodyń domowych w latach 40. XX wieku. Podobne konstrukcje obudów są do dziś popularne w niektórych częściach Europy.

Podłogi z linoleum stały się w tym czasie popularne. Drukowane linoleum oferowano w szerokiej gamie wzorów.

 

LODÓWKA

 

Lodówka została wynaleziona przez General Electric (GE) w 1911 roku. Pierwsza lodówka w amerykańskich domach pojawiła się jednak dopiero w 1927 roku. Pierwsze lodówki były droższe niż samochód Model T. Lodówka GE Monitor Top kosztuje 525 USD. Ford Model T w tamtym czasie kosztował około 300 dolarów.

Chociaż lodówka została wynaleziona w 1911 roku, większość Amerykanów nie posiadała lodówek podobnych do dzisiejszych lodówek aż do lat 40. XX wieku. Do tego czasu większość Amerykanów miała w swojej kuchni tak zwane pudełko na lód. Lodówka była tak naprawdę rodzajem izolowanej szafki z miejscem na włożenie bloku lodu. Lodziarz dostarczał do domu blok lodu, zwykle co tydzień.

PIEC: ŻELIWNE I GAZOWE

 

Chociaż żeliwo istniało w Chinach już w 600 rpne, pierwszy piec żeliwny w Stanach Zjednoczonych został wyprodukowany w Lynn w stanie Massachusetts w 1642 roku. W małych domach głównym źródłem ciepła w rodzinie był piec żeliwny. Musiało spełniać co najmniej podwójną funkcję jako urządzenie do gotowania w kuchni, a także jako system ogrzewania domu. Czasami używano go również do suszenia ubrań.

 

Jak wspomniano wcześniej, Benjamin Franklin wprowadził pewne ulepszenia w konstrukcji pieca, ale ogólnie projekt pieca żeliwnego pozostał taki sam przez ponad 200 lat.

Kuchenki gazowe zyskały popularność na początku XX wieku, gdy koszt gazu stał się bardziej przystępny. Piece gazowe szybko stały się bardziej popularne niż piece żeliwne.

Kuchenki gazowe lub piecyki gazowe zbudowano z blachy i żeliwa. Wykończenie było często wypalaną emalią. Piec gazowy wydzielał znacznie mniej ciepła niż piece w starym stylu. Z boku na górze znajdował się piec, a poniżej brojler.

WYSKAKUJĄCY TOSTER

Pierwszy na świecie wyskakujący toster został wynaleziony w 1919 roku. Tostery stały się niezwykle popularne dopiero w latach 60., kiedy stały się znacznie bardziej przystępne cenowo. Co ciekawe, w momencie wynalezienia pierwszego tostera chleb krojony ze sklepu jeszcze nie istniał.

 

JAK WYGLĄDAŁY KUCHNIE W LATACH DWUDZIESTYCH?

 

W latach dwudziestych zmiany technologiczne i społeczne wpłynęły na ewolucję kuchni. Teraz prąd i gaz ziemny były w wielu domach. Zatrudniony personel był mniej powszechny niż wcześniej, więc gospodyni musiała wiele osiągnąć sama.

Domy były zwykle mniejsze niż w ostatnich dziesięcioleciach. Chociaż najważniejsza była funkcjonalność, ważne były również elementy wzornictwa i stylistyki. Wcześniej wolnostojące szafki i meble służyły do ​​przechowywania elementów spiżarni i zapewniały przestrzeń do przygotowywania posiłków.

KUCHNIA FRANKFURCKA: MARGARETE SCHÜTTE-LIHOTZKY

We Frankfurcie w Niemczech w latach dwudziestych projektantka Margarete Schütte-Lihotzky zaprezentowała koncepcję, która miałaby przeobrażalny wpływ na kuchnie w czasach współczesnych. Jej pomysł polegał na oddzieleniu kuchni od części dziennej, tak aby kuchnia służyła głównie do przygotowywania i gotowania potraw. Oddzieliła kuchnię od salonu i zamknęła ją jako osobne pomieszczenie przesuwanymi drzwiami.

Koncepcja kuchni Margarete Schütte-Lihotzky stała się znana jako „ Kuchnia Frankfurcka ”, w odniesieniu do oszczędnych, wydajnych kuchni w mieszkaniach komunalnych po I wojnie światowej we Frankfurcie w Niemczech. Uzasadnieniem projektu kuchni Schütte-Lihotzky było ograniczenie czasu spędzanego przez gospodynię domową w kuchni, aby mogła realizować inne zainteresowania. Historia może udowodnić, że nowy projekt kuchni miał odwrotny skutek. Zamknięcie kuchni oddzieliło kucharza od reszty domowników i prawdopodobnie przejęła większość obowiązków kuchennych zamiast dzielić się obowiązkami.

Niemniej jednak kuchnia frankfurcka jest ważna, ponieważ była jednym z pierwszych prototypów kuchni w stylu wydajności. Trójkątny układ lodówki, zlewu i kuchenki w kuchni, który jest nadal popularny, był pod dużym wpływem projektów Margarete Schütte-Lihotzky, która czerpała inspirację od eksperta od wydajności, Fredericka Winslowa Taylora.

ELEKTRYCZNOŚĆ

Elektryczność wniosła do kuchni wiele zmian i innowacji oszczędzających czas. Żarówki elektryczne zastąpiły lampy naftowe i tostery, żelazka elektryczne i ekspresy do kawy oszczędzały czas i energię.

W 1927 roku zadebiutowała lodówka „Monitor-Top” firmy General Electric. Działał z systemem kompresji umieszczonym na górze i stanowił ulepszenie w stosunku do tradycyjnej lodówki. Lodówki pozostały popularne w latach 20-tych, po części dlatego, że były znacznie tańsze.

W 1928 roku Toastmaster zadebiutował elektryczny toster. Miał regulowane ustawienia i szybko stał się koniecznością w amerykańskich kuchniach.

KitchenAid, pierwotnie należący do firmy Whirlpool, po raz pierwszy wszedł do kuchni w latach 20. XX wieku.

OKAPY KUCHENNE

Wczesne kuchnie były często zadymione, gorące, śmierdzące i pozbawione odpowiedniej wentylacji. Okapy nadkuchenne są ważne, ponieważ utrzymują w kuchni znacznie chłodniejszą temperaturę, poprawiają jakość powietrza, którym oddychamy i mogą stanowić atrakcyjny element wystroju kuchni.

Chociaż okapy nadkuchenne istniały przed latami dwudziestymi XX wieku, w tej dekadzie odnotowano wiele rejestracji patentów na modyfikacje i ulepszenia okapów nadkuchennych. Wentylatory do wyłapywania oparów i odprowadzania ich z kuchni odnotowały znaczną poprawę.

KUCHNIE SANITARNE

Era po I wojnie światowej została naznaczona na froncie domowym przez zwiększone zrozumienie i kontrolę środków higieny i warunków sanitarnych w celu wyeliminowania bakterii i innych zarazków.

Ściany były jasne, najczęściej białe, ale także żółte, a nawet ziemiste. Zmywalne płytki czasami pokrywały części ścian. Linoleum do podłóg kuchennych było praktyczne i łatwe do czyszczenia.

Piece, blaty i patelnie pokryto porcelanową emalią. Kuchnia lat dwudziestych ewoluowała wraz ze wzrostem znaczenia dobrego odżywiania i dbałości o warunki sanitarne.

STYLE I PROJEKTY KUCHNI Z LAT 30. XX WIEKU

Wielki Kryzys był czasem niedostatku i powściągliwości. Być może częściowo w odpowiedzi na ówczesny kryzys gospodarczy, kuchnie w latach 30. były jasne, zachęcające i przyjazne.

Uprzemysłowienie, lepsza alokacja mediów, takich jak prąd, gaz i woda, a także niższe koszty sprzętu AGD zmieniły przeznaczenie i wygląd kuchni. Ponadto więcej kobiet, które przed I wojną światową pracowały jako pomoc domowa, zamiast tego pracowało jako pielęgniarka, nauczycielka, w handlu detalicznym i po wojnie w fabrykach. Luksus rodzin polegający na zatrudnianiu personelu w domu do gotowania i sprzątania nie był już możliwy po stratach ekonomicznych spowodowanych przez Wielki Kryzys. Producenci dostrzegli możliwości wprowadzenia urządzeń na rynek, aby wypełnić lukę.

Powstawała nowocześniejsza kuchnia, w której wolnostojące meble zostały zastąpione wbudowanymi szafkami. Ujednolicono wysokość szafek i blatów kuchennych.

URZĄDZENIA KUCHENNE OSZCZĘDZAJĄCE CZAS W LATACH 30. XX WIEKU

W kuchni priorytetem był wygląd i funkcjonalność. Zwiększenie wydajności poprzez uporządkowanie urządzeń kuchennych w taki sposób, aby były w zasięgu ręki, pozwoliło zaoszczędzić czas pracowitego gospodyni domowej.

Blender został wynaleziony i opatentowany w 1922 roku przez Stephena Popławskiego do produkcji napojów z fontanną sodową. Znany nam mikser do użytku domowego został wydany dopiero ponad dekadę później przez Waring Corporation. Po kilku prototypach, Fred Waring wypuścił Waring Miracle Mixer Blender w 1937 roku za 29,75 $.

Sunbeam Mixmaster został wynaleziony w 1928 roku i po raz pierwszy sprzedany publicznie w 1930 roku. W czasach, gdy większość gotowania była nadal wykonywana ręcznie, możliwości wielozadaniowości Mixmastera i wiele dodatków były imponujące. Może mieszać ciasto, służyć jako młynek do kawy, ostrzałka do noży, maszynka do mięsa, sokowirówka, siekać, kroić warzywa i obierać ziemniaki.

MIKSER STOJĄCY KITCHENAID

Pierwszy prototyp miksera stojącego KitchenAid został stworzony przez firmę Hobart Manufacturing Company. Inżynier firmy Hobart pracował nad opracowaniem miksera stojącego do mieszania ciasta, aw 1914 roku wypuszczono pierwszy mikser KitchenAid do użytku komercyjnego. Mikser stojący Hobart stał się standardowym mikserem na okrętach US Navy podczas I wojny światowej.

Pierwszy mikser KitchenAid wprowadzony do kuchni domowych w 1918 roku był modelem o pojemności 10 kwart. Być może była zbyt duża jak na ówczesne domowe kuchnie. Hobart i jego zespół dokonali korekt i wprowadzili mikser C-5 Kitchenaid w 1922 roku. Był mniejszy, lżejszy i miał miskę o pojemności 5 kwart.

Chociaż KitchenAid zadebiutował jako mikser stojący C-5 w 1922 roku, był tak popularny pod koniec lat 30., że mikser często się wyprzedawał. O dziwo, projekt pozostaje dziś taki sam.

Inne gadżety kuchenne stały się uwielbianymi i niezbędnymi dodatkami kuchennymi:

  • Opiekacz
  • Maszyna do lodów
  • Patelnie do ciasta
  • Patelnie do babeczek
  • Narzędzia do mycia naczyń, takie jak specjalistyczne pędzle

Podłogi z linoleum nadal cieszyły się popularnością. Można użyć składanych desek do prasowania, które po zakończeniu prasowania można schować w uchwycie ściennym.

Nie każdy kucharz czy gospodyni mógł sobie pozwolić na całkowity remont kuchni. Często nowe elementy i projekty były wprowadzane do kuchni po kawałku. Przejście od wolnostojących do wydajnych, wbudowanych szafek i najnowszych urządzeń kuchennych odbywało się stopniowo, na ile pozwalał na to czas i budżet.

KUCHNIE Z LAT 40

 

W latach czterdziestych 85% amerykańskich domów miało lodówkę w kuchni. (Kolejne 20 lat zajęło lodówkom, aby stały się podstawą w kuchniach za granicą.)

Wystrój kuchni w latach 40. nadal był kolorowy i jasny. Kuchnie były często przede wszystkim dwukolorowe. Płytka była często instalowana na blatach.

W większości kuchni zastosowano jeden kolor podstawowy, natomiast wykończenia i akcenty wykorzystano drugi kolor. Turkusowy zielony, niebieski, różowy, kanarkowy żółty, czerwony i biały były bardzo popularnymi kolorami kuchennymi. Amerykanie w latach 40. byli bardzo patriotyczni, a do dekoracji często używano palety czerwonej, białej i niebieskiej.

Nowe kuchenne innowacje w latach 40. obejmowały stylowe elementy wyposażenia, takie jak akrylowe gałki na szafkach i jasne, wesołe dekoracje okienne. Pudełka na chleb i zestawy kanistrów były powszechne w kuchniach.

Blaty blokowe Butcher zyskały popularność w tym czasie, chociaż inne blaty były również poszukiwane. Kontrastujący kolor wstawek na płytkach na blacie zapewnił zainteresowanie kolorem. Backsplash często był również wykonany z płytek.

Meble w kuchniach w latach czterdziestych również były na jaskrawe kolory. Krzesła pomalowane na kolor pasujący do motywu kuchni. Hokery często miały chromowane nogi.

TRÓJKĄT PRACY W KUCHNI

Ideą trójkąta roboczego było to, że główne woły robocze w kuchni: zlew, kuchenka i lodówka powinny być ułożone w trójkąt, aby zapewnić maksymalną wydajność. Idealnie, każdy bok trójkąta miałby mieć od czterech do dziewięciu stóp długości.

Urządzenia kuchenne zostały pokryte emalią. Najpopularniejszym kolorem była biała emalia, ale urządzenia w kolorze czerwonym, niebieskim, żółtym, a czasem miętowym uzupełniały projekt kuchni.

TUPPERWARE

Pojemniki Tupperware zostały wynalezione w Massachusetts w 1946 roku. W ciągu kilku lat popularne stały się plastikowe pojemniki i zamykane pokrywki, a także dobrze znane imprezy Tupperware. Imprezy Tupperware naprawdę stały się popularne około 1951 roku i od tego momentu przez następne 20 lat sprzedaż produktów Tupperware podwajała się co 5 lat.

PROJEKTANCI KUCHNI, ARCHITEKCI I INFLUENCERZY

Po II wojnie światowej rynek nieruchomości mieszkaniowych eksplodował. Nabywców domów zwabiono na przedmieścia wizją dużych, luksusowych kuchni w porównaniu z tradycyjnymi, małymi wersjami dla mieszkańców miasta.

 

KUCHNIE LAT 50.: USPRAWNIONY WYGLĄD

 

Podczas II wojny światowej amerykańscy kucharze projektowali menu wokół dostępnego jedzenia. Niedobory żywności i racjonowanie były częścią życia podczas wojny. Jednak gdy Stany Zjednoczone wróciły do ​​czasu pokoju, dostawy żywności wróciły do ​​normy. Rozpoczął się okres obfitości, z dobrze zaopatrzonymi szafami, aby to udowodnić.

Fabryki stali z czasów II wojny światowej zostały przerobione do użytku domowego i rozpoczęły produkcję szafek kuchennych oraz innych produktów. Po wysiłkach wojennych Stany Zjednoczone cieszyły się okresem prosperity. Żołnierze wrócili do domu z wojny, a rynek mieszkaniowy kwitł. Dzięki temu wiele kobiet wróciło do bardziej domowego czasu z rodziną, a kuchnia odegrała główną rolę.

Jasne kolory podstawowe sprzed lat ustąpiły miejsca delikatniejszym kolorom w kuchniach z lat 50. XX wieku. Odcienie błękitu, turkusu, pastelowej żółci, a zwłaszcza różu, były ulubionymi paletami kolorów kuchennych.

Mamie Pink był popularnym kolorem w kuchniach i łazienkach w latach Eisenhower między 1953 a 1961, kiedy Mamie Eisenhower była Pierwszą Damą. Różowy był zdecydowanie jej ulubionym kolorem. Wyremontowała na różowo całe prywatne pomieszczenia mieszkalne Białego Domu. Reporterzy nazwali odnowione sekcje Różowym Pałacem. Wpływ zamiłowania Mamie Eisenhower do różu był widoczny w kuchniach całej Ameryki.

KUCHNIE DO ZABUDOWY

Nowoczesna kuchnia lat 50. została zaprojektowana w ciągłej, eleganckiej linii, z wbudowanymi urządzeniami i szafkami. Nawet gdy nie można było całkowicie odnowić lub wymienić kuchni od razu, zachęcano do modernizacji kuchni kawałek po kawałku.

Blaty wykonano z laminatu, choć nie tylko. Niektóre blaty były metalowe lub plastikowe z cegłą lub plastikowe z drewnem. Wykończenie z zapiekanego drewna dodaje elegancji. Szafki i sprzęty zostały dopasowane kolorystycznie.

Szafki podzlewowe miały ciekawą funkcję w latach 40. i 50. XX wieku. W tym czasie często instalowano wentylację, aby zapobiec nadmiernemu gromadzeniu się wilgoci pod zlewem.

Gadżety

Miksery stojące, blendery i inne oszczędzające czas urządzenia i gadżety stały się modne w powojennej prosperity lat 50. XX wieku. Elektryczne patelnie, tostery, tostery i ręczne miksery były powszechne w latach pięćdziesiątych. Miedziane czajniki do herbaty były często używanymi przedmiotami w wielu kuchniach.

OTO KILKA CIEKAWYCH I PRZYDATNYCH GADŻETÓW WPROWADZONYCH W LATACH 50.:

  • Zmywarka nablatowa (ta zmywarka była tak mała, że ​​mogła usiąść na blacie).
  • Urządzenie do ciast z jedzeniem anioła (rozdzieliło ciasto na kawałki!)
  • Krajalnica do zielonej fasoli
  • Ekspres do koktajli mlecznych
  • Kruszarka do lodu
  • Ręczna maszyna do śnieżnych stożków
  • Cookie Jars (nadal popularne dzisiaj jako przedmioty kolekcjonerskie, przedmioty dekoracyjne lub do rzeczywistego użytku.)
  • Bardzo kolorowe, koordynujące kanistry (wciąż popularne w niektórych kuchniach dzisiaj)
  • Płyta kuchenna z wbudowaną deską do krojenia
  • Lodówka/zamrażarka do zabudowy w szafkach (model GE od 1955)

Czajniki do herbaty

Pierwszy elektryczny czajnik do herbaty z termostatem został wprowadzony w 1955 roku. Opracowany przez Russella Hobbsa elektryczny czajnik do herbaty był wówczas innowacyjny ze względu na innowacyjną funkcję automatycznego wyłączania, która zapobiega przegrzaniu i pożarowi.

 

Lodówki

Kombinacja elektryczna/piekarnik była w latach pięćdziesiątych normalnym wyposażeniem kuchni. Lodówki chłodzone freonem zamiast kompresorami. Prototypy lodówek z lat 50. robiły wrażenie. GE stworzyło lodówkę naścienną w 1952 roku. Lodówka została zainstalowana tam, gdzie normalnie byłyby szafki górne.

Kolejną innowacją w zakresie lodówek GE było GE Refrigeration Center. Ta duża lodówka była zamontowana na ścianie i zawierała szuflady lodówki i zamrażarki, które wysuwano, aby się otworzyć. Ta lodówka płynnie komponowała się z resztą szafek kuchennych.

Jedzenie w kuchni było popularne w tamtych czasach, więc stoły do ​​jadalni były powszechnie umieszczane na środku kuchni. Zakątki śniadaniowe zapewniały przyjemny urok.

OPRAWY CHROME

Chrom był bardzo pożądanym elementem wystroju kuchni. Okucia, takie jak okucia szafek i krzesła, często były chromowane. Urządzenia nie były pudełkowe i kwadratowe. W latach 50. opływowy, zaokrąglony, zaokrąglony wygląd był nowoczesnym wyglądem.

Blaty Formica były dostępne w wielu kolorach i zwykle były wykończone aluminium lub stalą nierdzewną. Zasłony kuchenne i obrusy często miały falbany i motywy kwiatowe.

PANELE PODŁOGOWE

Podłogi laminowane były trendem lat 50., a wiele podłóg kuchennych miało popularny czarno-biały kwadratowy wzór. Podłogi z linoleum były dostępne w wielu innych kolorach i wzorach. Geometryczne wzory, a nawet odważne paski były powszechnymi opcjami podłóg w kuchni. Płytki z linoleum były łatwe w montażu i niedrogie.

 

KUCHNIE Z LAT 60.

 

Kuchnie z lat 60-tych zostaną zapamiętane dzięki użyciu wyrazistych kolorów, takich jak jasny pomarańcz, śmiała zieleń, turkus, do projektowania stylowych kuchni.

Wzrastało zainteresowanie doskonaleniem umiejętności kulinarnych, które nabrało rozpędu w latach 60. XX wieku. Naczynia teflonowe zrewolucjonizowały garnki i patelnie. Koktajle, które robiono w blenderze, stały się w tej epoce bardzo popularne.

TEFLON: PRZYPADKOWE ODKRYCIE

Chemik DuPont, Roy J. Plunkett, wynalazł teflon w 1938 roku. Chemiczny politetrafluoroetylen (PTFE) został zastrzeżony pod nazwą Teflon w 1945 roku. Plunkett został wprowadzony do Galerii Sław Wynalazców za swoją pracę z teflonem.

 

Na początku lat 60. teflon był używany w kuchniach w całych Stanach Zjednoczonych. Teflon był rewolucyjnym odkryciem w latach 60. XX wieku. Wytrzymał wysokie temperatury i miał nieprzywierającą powierzchnię. Patelnie, foremki do muffinek, patelnie do pieczenia, blachy do pieczenia i inne elementy były łatwe do czyszczenia dzięki powłoce teflonowej.

 

*Później stwierdzono, że powoduje raka. 

 

SZYBKOWARY

W latach 60-tych priorytetem była możliwość szybkiego przygotowania posiłku bez utraty jakości. Szybkowary istniały w amerykańskich kuchniach w latach pięćdziesiątych, ale pod koniec tej dekady jakość szybkowarów znacznie się pogorszyła i wielu producentów zbankrutowało. Firmy z wysokiej jakości szybkowarami pozostały i ponownie zyskały popularność w latach 60-tych.

 

POJAWIENIE SIĘ KUCHENKI MIKROFALOWEJ

Pierwsza kuchenka mikrofalowa została zbudowana przez firmę Raytheon w 1947 roku wyłącznie do użytku komercyjnego. Kosztował ponad 5000 dolarów i był ogromny. W latach 60. Raytheon kupił producenta urządzeń Amana i stworzył nablatową kuchenkę mikrofalową o nazwie Radarange dla domowych kucharzy. Początkowa cena wynosiła 495 USD.

BLENDERY ZANURZENIOWE

Blendery zanurzeniowe są popularne w Europie od lat 60. do chwili obecnej. Blendery zanurzeniowe nie stały się ostoją w amerykańskich kuchniach aż do lat 80. XX wieku.

KUCHNIE SŁAWNYCH: SZEFOWA KUCHNI JULIA CHILD

Biorąc pod uwagę legendarny status Julii Child w świecie gotowania, domowa kuchnia wpływowego szefa kuchni była zaskakująco prosta. Julia Child w pojedynkę zmieniła sposób, w jaki Amerykanie gotowali, swoją książką z 1961 roku „Mastering the Art of French Cooking”. W tym samym roku Julia i jej mąż zaprojektowali swoją kuchnię.

Na środku kuchni ustawiono prosty stół kuchenny. Był to centralny punkt kuchni Julii i używała go do przygotowywania posiłków, rozmów z przyjaciółmi i rodziną oraz jedzenia.

Jej piec był piecem klasy restauracyjnej, który generował ogromną ilość ciepła, wymagał specjalnej wentylacji i ogromnego okapu. Był to jeden z ulubionych elementów kuchennych Julii Child, ale nie był przeznaczony do większości domowych kuchni.

Miała lodówkę, którą mąż pomalował na czarno, zamrażarkę i kostkarkę do lodu. Julia miała w piwnicy dodatkową lodówkę.

W kuchni Julii Child były trzy spiżarnie. W jednym znajdowały się naczynia i szkło, w drugim miedziane garnki i narzędzia do gotowania, a w drugim wyrabiano ciasta.

Kuchnia Julii Child zawierała narzędzia do gotowania, pojemniki, urządzenia i gadżety, garnki i patelnie oraz sprzęty wszędzie tam, gdzie spojrzałeś. Jej mąż pomógł jej, konstruując genialny system przechowywania na ścianie z tektury perforowanej. Wisiała na nim bogata i piękna kolekcja miedzianych garnków i narzędzi do gotowania. Każdemu kuchennemu przedmiotowi zostało zrobione zdjęcie polaroidowe i umieszczone w odpowiednim miejscu na tablicy perforowanej, aby wszystko mogło być przechowywane we właściwym miejscu.

Kuchnia Julii Child miała podłogę z linoleum. Julia upierała się, że jej blaty muszą wystawać poza szafki pod spodem. Była to dla niej ważna cecha ze względu na estetykę i funkcjonalność: łatwo usuwała okruchy z blatu. Noże przyklejone do ściany za pomocą mocnego paska magnetycznego.

Same blaty miały dobrze wykorzystane powierzchnie z bloku rzeźniczego. Lady były wyższe niż standardowe, ponieważ Julia Child była wyjątkowo wysoka. Kolor kuchni był jasnoniebiesko-zielony. Szafki miały metalowe oprawy i nie były wbudowane.

W kuchni Julii znajdował się podwójny zlew ze stali nierdzewnej z ociekaczami. Jeden zlew był na naczynia, a drugi na jedzenie.

Kuchnia Julii Child, która jest teraz eksponatem w Smithsonian Museum , nie była krzykliwą kuchnią celebrytów. Był nieco zagracony, nie dorównujący najnowszym trendom, ale starannie zaprojektowany przez jej męża Paula dla Julii zgodnie z jej kulinarnymi potrzebami i pragnieniami. Z biegiem lat niewiele się to zmieniło.

 

JAK WYGLĄDAŁY KUCHNIE Z LAT 70.?

 

Kuchnie lat 70. nie były subtelne. Jasne, odważne, niemal ekstrawaganckie kolory i nieskoordynowane kombinacje wzorów były powszechne. Być może najbardziej rozpoznawalnymi symbolami kuchni lat 70. były lodówki, piekarniki, zmywarki i inne urządzenia w kolorze awokado. Złoto żniwa było kolejnym odcieniem wystroju kuchni, wyjątkowo kojarzonym z latami 70-tymi.

KUCHENKA MIKROFALOWA:

Kuchenka mikrofalowa pojawiła się jako wyposażenie kuchenne w latach 70-tych. Oszczędzająca czas wygoda gotowania w kuchence mikrofalowej i spadające ceny od połowy do końca lat 70. sprawiły, że kuchenki mikrofalowe stały się bardzo popularne. (W połowie lat 80. 25% amerykańskich kuchni było wyposażonych w kuchenki mikrofalowe).

PAN KAWY EKSPRES DO KAWY

Przed rokiem 1972 kawę zwykle parzono w ekspresie do kawy. Po debiucie Mr. Coffee, popularność zyskały automatyczne przelewowe ekspresy do kawy.

SOKOWIRÓWKI

Guru fitnessu Jack LaLanne pomógł wprowadzić sokowirówki do domowych kuchni. Sokowirówki były popularne w przypadku naturalnych diet, zdrowego odżywiania i medycyny alternatywnej.

WOLNOWAR LUB CROCK POT

W latach 70. wiele kobiet zdecydowało się na pracę poza domem. Aby uzyskać posiłki na stole, potrzebne były urządzenia kuchenne, które oszczędzały czas. Crock-Pot stał się niezwykle popularny w ciągu tej dekady. Składniki posiłku zostały umieszczone w garnku, kucharz go włączył i wyszedł do pracy. Posiłek był gotowy do kolacji.

Nowoczesne urządzenia i wyposażenie były normalnością w kuchniach lat 70-tych. Zamiast tego skupiono się na przekształceniu kuchni w odzwierciedlenie indywidualnego wyczucia stylu właściciela.

Jasny pomarańczowy, uderzająco żółty, fluorescencyjny zielony kolor przeplatany drewnianymi szafkami i meblami nadaje niepowtarzalny wygląd. Szafki z laminatu i kolorowe blaty Formica były bardzo popularne w kuchniach lat 70-tych. Dzikie kombinacje kolorów były normą w kuchniach lat 70., kiedy królowała swoboda i indywidualny styl.

Szafy w latach 70. przeszły ze stali na drewno. Kuchnie posiadały wiele możliwości przechowywania i najnowocześniejsze funkcje.

Tapeta w efektowne wzory dodawała stylu kuchni z lat 70. XX wieku. Backsplash był kolorowo skoordynowaną farbą, kafelkiem lub tapetą. Preferowano wzory takie jak geometryczne kształty, grzyby i kwiaty. Nawet oprawy oświetleniowe odzwierciedlały twórczy wystrój tamtych czasów. Choć projekty z lat 70. można dziś uznać za niezwykłe, personalizacja była ważnym trendem w kuchni.

PROJEKTY I MOTYWY KUCHENNE Z LAT 80.

 

Lata 80. przyniosły odejście od stylów kuchni „wszystko, co można” z lat 70-tych. Awokado i złoto ustąpiły miejsca bardziej stonowanym paletom kolorów.

Kuchnie zostały zaprojektowane tak, aby były bardziej otwarte niż w poprzednich dekadach. Urządzenia zostały umieszczone ze względu na funkcjonalność i atrakcyjność wizualną.

Kuchnie stały się ważnymi punktami spotkań towarzyskich dla rodziny, przyjaciół i gości, gotowania posiłków, opowiadania historii i wspólnego spędzania czasu. W tym celu zaprojektowano rozmieszczenie siedzeń i urządzeń.

Kuchnie z lat 80. były znacznie większe niż kuchnie poprzednich generacji. Często były otwarte, z miejscem na jadalnię, a nawet na salon. Kuchnia stała się teraz najważniejszym pomieszczeniem w domu.

Kuchnia odzwierciedlała ważne przemiany społeczne. Zarówno mężczyźni, jak i kobiety spędzali czas w kuchni, a wystrój, gadżety i wystrój często to odzwierciedlały. Większa kuchnia była teraz wystarczająco pojemna, aby kucharze wspólnie przygotowywali posiłki.

WYSPY KUCHENNE

Kuchnie wyposażano w wyspy w poprzednich latach, ale w latach 80-tych wyspy kuchenne stały się znacznie bardziej popularne. Były świetnym miejscem do wspólnego spędzania czasu przy gotowaniu posiłku, przygotowywaniu przekąski, a nawet podczas sprzątania.

Wyspy kuchenne były atrakcyjnymi, wydajnymi dodatkami do trójkąta pracy, które zaoszczędziły zapracowanym kucharzom cenny czas. Popularne były duże wyspy kuchenne z szufladami, koszami, otwartymi półkami i zlewem.

SPIŻARNIA

W latach 80. powróciła spiżarnia kuchenna. W szczególności spiżarnia umożliwiała dużo miejsca do przechowywania i stała się popularnym ulepszeniem przebudowy.

Urządzenia

W latach 80. popularne były urządzenia białe lub migdałowe. Oto kilka przedmiotów, które zyskały na znaczeniu w ciągu tej dekady:

  • Robot kuchenny

Pierwszy elektryczny robot kuchenny został zaprezentowany przez firmę Electrostar w 1946 r. Carl Sontheimer zadebiutował jako pierwszy robot kuchenny do użytku domowego w Ameryce Północnej pod marką Cuisinart w 1973 r. Jednak minęło kilka lat, zanim robot kuchenny zyskał popularność. W latach 80. wielozadaniowy robot kuchenny stał się cennym miejscem w ruchliwych amerykańskich kuchniach.

  • Zgniatarka śmieci

Zgniatarka śmieci osiągnęła szczyt popularności w latach 80. XX wieku. Do 1992 roku sprzedaż kompaktorów do śmieci znacznie spadła, a popyt na kompaktory nadal spadał.

  • Kuchenka mikrofalowa

W latach 80. kuchenka mikrofalowa była cenionym urządzeniem kuchennym. To oszczędzające czas urządzenie było używane przez kucharzy lat 80., aby szybciej podawać posiłki na stół. Szacuje się, że do lat 90. 90% domów w USA miało kuchenkę mikrofalową.

LICZNIKI PŁYTEK

Blaty kuchenne z lat 80. często były wykonane z płytek. Blaty Formica straciły na popularności. Liczniki płytek były trwałe, trwałe i łatwe do czyszczenia. Powierzchnie płytek szybko stały się popularne w innych częściach domu, takich jak łazienka.

Oświetlenie szynowe stało się popularne do oświetlania kuchni. Podłogi w kuchniach z lat 80. często były winylowe, ale mogły być również w innych stylach, takie jak płytki lub terakota. Obramowania tapet były również często spotykane w kuchniach tamtych czasów.

LAMINAT

Szafki kuchenne w latach 80. często były wykonane z jasnego drewna dębowego, często z frontem w kolorze białym lub w kolorze kości słoniowej. Dąb odgrywał znaczącą rolę w kuchniach tamtych czasów i był szeroko stosowany.

 

KUCHNIE AMERYKAŃSKIE LAT 90.

 

Kuchnie z lat 90. zostały uproszczone, a wyspa kuchenna nadal służyła jako punkt zaczepienia kuchni. Wprowadzono ulepszenia w oświetleniu. W tej dekadzie bardzo popularne stały się kuchnie wiejskie.

Biel był ważnym kolorem kuchennym w latach 90-tych. Delikatne kolory, jak biel lub beż, nadawały kuchni spokojną atmosferę.

Kuchnie lat 90. odzwierciedlały pełne poczucie indywidualnych preferencji, które zdefiniowały dekadę. Projekty kuchni wahały się od ukłonu w stronę tradycyjnych kuchni, po nowoczesne jadalnie z blatami z łupka, stalowymi backsplashami, a nawet szafkami z płyt pilśniowych. Szafy były zwykle wykonane z drewna dębowego lub jasnego, bez widocznych uchwytów.

Sprzęty były jednokolorowe, zwykle białe, aby pasowały do ​​reszty kuchni. Popularnym kolorem był również czarny.

Popularnym wyborem w latach 90. były granitowe blaty i podłogi z płytek. Garnki, patelnie i gadżety do gotowania zawieszono ozdobnie nad głową, zarówno dla funkcji, jak i stylu.

Czy wiedziałeś?

PIERWSZE INTELIGENTNE URZĄDZENIE KUCHENNE

Po raz pierwszy toster kuchenny był sterowany przez Internet w 1990 roku. Był to toster Sunbeam Deluxe z automatycznym sterowaniem promiennikiem. Było to pierwsze „inteligentne” urządzenie, ale wtedy w Internecie było tylko 3 miliony ludzi!

GRILL GEORGE'A FOREMANA

Wprowadzony na rynek w 1994 roku, George Foreman Grill wprowadził grillowanie do wnętrza przenośnego urządzenia kuchennego. Pierwotnie sprzedawano go w reklamie informacyjnej, z założeniem, że wytwarza pyszne, grillowane potrawy o minimalnej zawartości tłuszczu. Reklama była jednym z najbardziej udanych w historii.

 

  1. Kuchnie XXI wieku

 

JAK WYGLĄDAŁY KUCHNIE W 2000 ROKU?

 

W 2000 roku modne stały się ekspansywne kuchnie. Popularność zyskały „McMansions”, a kuchnia stała się miejscem spotkań towarzyskich i miejscem przygotowywania posiłków. Po szkole dzieci zbierały się w kuchni. Kiedy przyszli przyjaciele i goście, kuchnia była naturalnym miejscem spędzania czasu.

Przełom XXI wieku przyniósł odejście od wygodnych kuchni wiejskich z lat 90. XX wieku. Zamiast tego eleganckie i błyszczące kuchnie z szafkami z ciemnej wiśni i najnowszymi urządzeniami AGD zmieniły kuchnie. Preferowanym wyborem były blaty granitowe.

ZLEWOZMYWAKI KUCHENNE

Obecnie zlewozmywaki są wykonane z różnych materiałów. Miedź, granit, ceramika, a nawet szkło oferują wiele stylowych i funkcjonalnych opcji. Najpopularniejszy i najbardziej popularny zlewozmywak kuchenny jest wykonany ze stali nierdzewnej, ale miedziane zlewozmywaki wiejskie są wielkim trendem w projektowaniu.

Stal nierdzewna

Na początku 2000 roku w amerykańskich kuchniach ogarnęła stal nierdzewna. Urządzenia ze stali nierdzewnej były postrzegane niemal jako symbol statusu.

Urządzenia ze stali nierdzewnej nie oferują korzyści w zakresie doskonałych możliwości gotowania. Nazwa „stal nierdzewna” wzięła się ze zdolności metalu do znoszenia ciepła, rozlania i innych typowych wyzwań związanych z gotowaniem, a przy tym nadal wygląda elegancko lub nierdzewnie. Powierzchnie urządzeń ze stali nierdzewnej są odporne na bakterie, co jest kolejnym atutem kuchni.

Stal nierdzewna ma swoje wady. Urządzenia mogą wyglądać nie na miejscu, jeśli inne urządzenia kuchenne nie są również wykonane ze stali nierdzewnej. Koszt jest na ogół wyższy niż w przypadku podobnych urządzeń kuchennych wykonanych z innych materiałów. Być może jednak największym zarzutem dotyczącym stali nierdzewnej jest jej podatność na odciski palców. Moda na stal nierdzewną trwała kilka lat i wciąż ma wiernych fanów, ale traci popularność.

 

NOWOCZESNE KUCHNIE I TRENDY: 2010 – OBECNIE

Dzisiejsze kuchnie zintegrowały kilka popularnych trendów, jednocześnie żegnając kilka filarów minionych dziesięcioleci.

  • Stal nierdzewna nie jest już tak popularna jak kiedyś, choć prawdopodobnie zawsze będzie miała swoje miejsce w kuchni. Czarna stal nierdzewna oferuje atrakcyjną, świeżą odmianę.
  • Blaty z prawdziwego marmuru są nadal popularne, ale ze względu na trudną konserwację, blaty wykonane z innych materiałów trafiają do domowych kuchni. Kwarc jest znacznie łatwiejszy w utrzymaniu i można go dostosować.
  • Całkowicie białe kuchnie ustąpiły miejsca potrzebie dodatkowego zainteresowania wizualnego.
  • Błyszczące, zgrabne urządzenia i wykończenia zastępowane są subtelnymi teksturami i naturalnymi materiałami.
  • Kuchnie na świeżym powietrzu są bardzo modne.

Istnieje wyraźny wysiłek, aby odrzucić minimalistyczny wygląd, który kuchnie przyjęły w poprzednich latach. Popularna od tak dawna stal nierdzewna jest odrzucana na rzecz innych opcji. Prawdziwe marmurowe blaty są również ofiarą czasu, a także z powodu trudności w utrzymaniu marmuru przez długi czas.

Nowe spojrzenie na współczesne kuchnie to akcenty kolorystyczne w białych kuchniach. Może to oznaczać tapicerkę lub kolorowe szafki. Popularne kolory to dżins, zieleń myśliwska i szaroniebieskie odcienie. Modne są również matowe, nie błyszczące, czarne szafki.

Nowoczesne kuchnie mają dużo miejsca do przechowywania, schludnie ukrytego. Jedną z największych zmian w ostatnich czasach w projektowaniu kuchni jest przejście na otwarte półki zamiast górnych szafek kuchennych. Otwarte półki są wykonane ze szkła, metalu lub drewna i nadają kuchni wrażenie przestronności.

Dekoracyjne backsplashes nadają kuchni osobowość. Lustrzane backsplashe są popularne. Kontrastujące tekstury to norma w wystroju kuchni.

Oprawy i sprzęt dają dodatkowe możliwości projektowania kuchni. Miedź, cyna i brąz dodają zainteresowania kranom, dźwigniom i uchwytom. Mosiądz jest nadal używany, ale inne metale są teraz bardzo popularne. Skóra to kolejny materiał, który pojawia się w dzisiejszym projektowaniu kuchni.

Wiszące lampy można strategicznie umieścić w kuchni nie tylko w celu oświetlenia, ale także po to, aby nakierować oko na postrzeganie przestrzeni jako różnych obszarów. Obecnie popularne są inspirowane włoską biżuterią wiszące lampy wiszące.

Dzisiejsza kuchnia skupia się na osiągnięciu stylu o subtelnym, a nie zuchwałym wyglądzie. Popularnymi mediami są drewno, kamień i płytki. Ręcznie robione płytki kuchenne powstają z terakoty. Jest zauważalny ukłon w stronę drewna, z obszernymi blatami z bloku rzeźniczego, dużymi spiżarniami, a nawet w wielu kuchniach pojawia się regał na talerze w starym stylu.

OKAPY KUCHENNE

Ulepszenia okapów nadkuchennych lub okapów wyciągowych w latach dwudziestych i trzydziestych utorowały drogę dzisiejszym eleganckim opcjom. Okapy nadkuchenne mogą być przekształcalne, wentylowane lub niewentylowane i mogą być wykonane z miedzi, mosiądzu lub stali nierdzewnej. 

Okap podkuchenny radykalnie ewoluował. Obecnie okapy nadkuchenne są znacznie cieńsze niż kuchnie w minionych dziesięcioleciach. Styl okapu kuchennego zazwyczaj zależy od stylu serii. Chociaż nie jest często uważany za najważniejszą część kuchni, okap jest odpowiedzialny za usuwanie dymu i zapachów, poprawę jakości powietrza w kuchni, odprowadzanie ciepła z kuchni i zmniejszanie ryzyka zatrucia tlenkiem węgla.

Wpływy miedzi są popularne w całej nowoczesnej kuchni. Oprócz wyposażenia i sprzętu, dobrze wyeksponowane miedziane patelnie , garnki i naczynia do serwowania są piękne i praktyczne.

TECHNOLOGIA

Dzisiejsze kuchnie, podobnie jak wszystkie inne pomieszczenia w domu, nieustannie ewoluują, ponieważ technologia oferuje nowe możliwości i udogodnienia. Okapy kuchenne, oświetlenie, systemy do wina i urządzenia, w tym ekspresy do kawy lub espresso, można programować i aktywować za pomocą technologii aktywowanej głosem i Wi-Fi. Dzisiejszy kucharz ma w kuchni wirtualnego asystenta.

KUCHNIE SŁAWNYCH: KIM KARDASHIAN I KANYE WEST

Uderzająca kuchnia Kim Kardashian i Kanye Westa odzwierciedla ich pragnienie stworzenia przestrzeni życiowej odzwierciedlającej piękno, duchowość, pozytywną energię, czystość i światło. Kanye i Kim wybrali belgijskiego architekta Axela Vervoordta do pomocy w opracowaniu innowacyjnych pomysłów projektowych, które pasują do ich wizji ich najnowszego domu.

Ich nowy dom ma nie jedną, ale dwie kuchnie, a także wiele lodówek, zamrażarek i spiżarni. Lodówka typu walk-in z drucianymi półkami jest zaopatrzona w ekologiczne owoce i warzywa. Przypomina profesjonalną restaurację typu walk-in cooler.

W kuchni Kardashian-West nie ma plastiku. Większość pojemników została zastąpiona szkłem, zgodnie z ich filozofią. Gadżety kuchenne i urządzenia ze stali nierdzewnej obejmują maszynę do mrożonego jogurtu. Wszystko zorganizowane jest w sposób przyjazny dzieciom, ze skoordynowanymi pojemnikami i dozownikami żywności.

 

Nowoczesne trendy: kuchnie zewnętrzne

 

Kuchnia na świeżym powietrzu to zorganizowana przestrzeń poza domem, w której można przygotowywać, gotować, podawać i sprzątać posiłki. Możliwe urządzenia do gotowania to grill, piec do pizzy, płyta kuchenna lub kuchenka. Kuchnie zewnętrzne są bardzo popularne w cieplejszych klimatach i latem.

CO JEST TAK ATRAKCYJNEGO W KUCHNIACH ZEWNĘTRZNYCH?

 

Kuchnie na świeżym powietrzu sprawiają, że zabawa jest przyjemna i prosta, czy to na małą kolację, czy na dużą imprezę. Zużycie energii elektrycznej jest mniejsze, a dom pozostaje znacznie chłodniejszy, gdy gotowanie odbywa się na zewnątrz.

Jeśli lubisz grillować i grillować na zewnątrz, posiadanie kuchni na świeżym powietrzu oszczędza czas i kroki, ponieważ nie ma potrzeby przemieszczania się między kuchnią w domu a miejscem do grillowania. Eliminuje również zapachy kuchenne w domu.

Kuchnia zewnętrzna może być tak prosta, jak i wyrafinowana. Może zawierać zlew, lodówkę i kuchenkę. Kuchnia na świeżym powietrzu może znajdować się na patio lub być zbudowana na podpartym tarasie.

Większość kuchni na świeżym powietrzu ma osłonę ochronną, która chroni je przed niepogodą i zapewnia ulgę przed gorącym letnim słońcem. Oświetlenie i muzyka mogą stanowić doskonałe wykończenie kuchni na świeżym powietrzu, gotowej do rozrywki.

CO SPRAWIA, ŻE ​​NIEKTÓRE STYLE I MATERIAŁY KUCHENNE SĄ PONADCZASOWE: MIEDŹ

W historii kuchni style pojawiają się i znikają, ale niektóre, jak moda, pozostają popularne przez wiele lat. Przykładami są białe kuchnie, popularność stali nierdzewnej i stół kuchenny.

Miedź to trwały metal w kuchni. Nie jest stosowany w każdej kuchni. Nie zawsze jest to styl aktualny, ale od czasów starożytnych był mile widzianą częścią większości kuchni.

Mezopotamscy i starożytni egipscy kucharze wykuwali z miedzi naczynia kuchenne, pojemniki do gotowania, pojemniki na wodę i chochle. Artefakty, które pozostały nienaruszone i zostały wykonane z miedzi, zostały wykopane przez archeologów.

Czy wiesz, że Paul Revere był kotlarzem samoukiem? Przed wojną o niepodległość Revere robił nawet karykatury polityczne, grawerując miedziane tabliczki.

W XIX wieku naczynia miedziane były preferowanym wyborem dla eleganckich lokali, takich jak restauracje i hotele. W 1830 roku w małej wiosce niedaleko Normandii we Francji Ernest Mauviel otworzył firmę Mauviel produkującą naczynia miedziane, która stała się znana na całym świecie ze swojej jakości. Francuska wioska Villedieu-les-Poêles produkuje miedź od ponad 800 lat.

Miedź to uderzająco piękny i ulubiony sposób na dodanie ciepła i głębi do każdej kuchni. Dobrze wykonane miedziane garnki przetrwają setki lat i są przekazywane z pokolenia na pokolenie.

Częścią popularności miedzi w kuchni jest to, że miedź jest doskonałym metalem do przewodzenia ciepła. Miedź nadaje się do recyklingu, jest lekka, ale wytrzymała i nie rdzewieje. Miedź ma również silne właściwości antybakteryjne.

Zajrzenie do kuchni Julii Child ujawnia jej miłość do miedzi. Miedziane garnki, sztućce i duży stojak na garnki nad głową wypełniały jej kuchnię osobowością i stylem.

Miedź zawsze była droga i tak jest do dziś. Wysokiej jakości naczynia miedziane są wytwarzane przez wykwalifikowanych kotlarzy i wyłożone stalą nierdzewną lub cyną. Czasami podszewka może wymagać wymiany, ale samo naczynie przetrwało próbę czasu i może być używane przez dziesięciolecia. Obecnie powszechnie stosuje się trwałą, trwałą stal nierdzewną 18/10 zamiast naczyń kuchennych z cyny do miedzi .

WYGLĄD I FUNKCJONALNOŚĆ KUCHNI WCIĄŻ SIĘ ZMIENIAJĄ

Ewolucja kuchni trwa do dziś. Od dawnych czasów do teraźniejszości, od starożytnych Chin po starożytny Egipt, Europę i Amerykę Północną, kuchnia przekształciła się z użytkowego pomieszczenia do przygotowywania posiłków w przyjazne centrum każdego domu. Dzisiejsza kuchnia jest zewnętrznym odzwierciedleniem osobowości, wyobraźni, gustu i stylu kucharza, w połączeniu z nowoczesnymi technologiami, wpływami społecznymi i ekonomicznymi, sprzętem i dostępną przestrzenią do pracy.

Inne pomieszczenia w domu dzielą się wglądem w historię, to, co jest w tej chwili modne i trendy w projektowaniu. Kuchnia odzwierciedla te rzeczy, ale pozwala również wejrzeć w prawdziwy rdzeń domu.

 

Pokaż więcej wpisów z Lipiec 2021
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel