Jak parzyć herbatę?

2019-12-27
Jak parzyć herbatę?Herbata, obok kawy, jest jednym z najpopularniejszych napojów na całym świecie. Większość kultur wypracowała swoje zwyczaje i sposoby przygotowania herbaty. Herbata jest podawana na zimno i gorąco, jest długo lub krótko parzona.Możemy wybierać herbatę czarną, zieloną, czerwoną, białą, lub liczne herbatki owocowe, ziołowe, i zachwycające smakiem mieszanki. Jednak jak przygotować dobrą herbatę samodzielnie? Z tego artykułu dowiesz się, jak w domu otrzymać herbatę niczym z profesjonalnej herbaciarni.

Podstawowa wiedza o herbacie

Warto rozróżniać kolejne rodzaje herbat, aby wiedzieć, czym się one charakteryzują, a następnie przygotowywać je w najkorzystniejszy sposób. Jakie rodzaje herbaty spotykamy najczęściej?
·         Herbata czarna – popularna właściwie w każdym zakątku świata. Jak wszystkie herbaty, pochodzi z Chin, jednak różne formy jej parzenia wykształciły się również np. w Indiach. Czarna herbata to liście poddane fermentacji. Warto zaopatrzyć się w liściastą herbatę, gdyż zwykły proszek w torebkach nie zagwarantuje nam tylu niezwykłych doznań smakowych. Herbata czarna dostępna jest w popularnych odmianach takich jak Darjeeling, Assam, Yunnan czy Ceylon.
·         Herbata zielona –nie przechodzi fermentacji. Suszy się ją zaraz po zerwaniu z krzewów. Popularne rodzaje zielonej herbaty to Sencha, Longjing, Gunpowder czy Matcha. Ta ostatnia zyskała niedawno na popularności dzięki napojom takim jak Matcha Latte – to intrygujący smak Latte na bazie sproszkowanej, zielonej herbaty Matcha.
·         Herbata biała – nie powstaje z liści, a z pączków. Zabezpiecza się je przed słońcem, aby nie uformowały się z nich zielone liście. Pączki są pozostawiane do zwiędnięcia, a potem suszone.
·         Herbata czerwona – najczęściej pod tą nazwą kryją się różne rodzaje Pu-erh lub herbaty Roiboos. Ten rodzaj herbaty jest odkładany na wiele lat i poddawany dodatkowej fermentacji. Dzięki temu od razu rozpoznasz ją po intensywnym aromacie i nutach smakowych.

Sposoby parzenia herbaty

Do prawidłowego zaparzenia herbaty będziesz potrzebować czajniczka szklanego, termometru i sitka – optymalny będzie również wybór drugiego czajniczka szklanego, do którego przelejesz zaparzony napar. Istotny jest czas parzenia herbaty – powinniśmy parzyć ją kilka minut, zależnie od efektu i intensywności smaku, jakie chcemy uzyskać. Herbata czarna i zielona parzona do około 3-5 minut ma działanie pobudzające, natomiast ta parzona od około 5-8 minut będzie miała właściwości odprężające. Weź pod uwagę temperaturę herbaty – nie powinniśmy zalewać jej wrzątkiem. Warto wyłączyć podgrzewanie wody na chwilę przed momentem, kiedy woda zacznie wrzeć. Poczekaj, aż woda się uspokoi i nieco wystudzi, zanim zalejesz nią liście herbaty.
Polecane
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel