Musisz poznać te 4 kuchenne triki

2020-08-02
Musisz poznać te 4 kuchenne trikiNawet największy pasjonat gotowania miewa dni, kiedy chce przygotować coś szybko i nie ma czasu na długie wykonywanie przepisów. W takich sytuacjach przydają się sprytne triki, które znacznie przyspieszą proces gotowania i ułatwią poruszanie się w kuchni. W tym artykule zebraliśmy podpowiedzi, dzięki którym w mig zrobisz swoje ulubione przepisy. Poznaj funkcjonalne triki!




Krojenie cebuli

Chcesz pokroić cebulę w drobną kostkę, jednak jej kawałki rozpadają się na boki? Dzięki temu trikowi zapomnisz o utrudniającym życie krojeniu cebuli. Szybkość krojenia docenią również ci, którym łzawienie skutecznie przeszkadza w tym zadaniu.

Jest to prosta zasada krojenia. Połówkę cebuli ułóż płaską częścią na desce. Przekrój cebulę kilka razy w poprzek, a następnie wzdłuż. Sekretem jest zakończenie ruchu krojenia zaraz przed końcówką cebuli. Wtedy cebula będzie złączona do momentu wykonania ostatniego cięcia, a jej kawałki nie będą rozsypywać się po desce.

Czy olej już się rozgrzał?

Czasem trudno ocenić, czy olej jest wystarczająco nagrzany. W efekcie wrzucamy produkty na zimny olej lub przegrzewamy go, powodując parowanie, a wtedy łatwo również o przegrzanie teflonowej patelni i spalenie warzyw czy mięsa.

Istnieje prosty trik, który zaradzi temu problemowi. Wystarczy, że przyłożysz drewnianą szpatułkę lub łyżkę do oleju. Jeżeli wokół niej formują się bąbelki oleju, oznacza to, że jest wystarczająco nagrzany do rozpoczęcia smażenia.

Zrób dressing uniwersalny

Masz ochotę na sałatkę lub miskę rozmaitości z kaszą i świeżymi warzywami? Z łatwością przygotujesz do niej pyszny dressing, który sprawdza się zawsze, a jego zrobienie to dosłownie minuta. Możemy oczywiście na szybko skropić sałatkę odrobiną oliwy i posolić ją, lecz taki dressing nie da nam tak przyjemnych doznań smakowych.

Uniwersalny dressing powinien mieć 4 składniki: coś słodkiego, coś kwaśnego, trochę zdrowego tłuszczu i nutkę cierpkiej goryczy (najczęściej jest to musztarda). Możesz więc wybrać syrop z agawy, sok z cytryny, kilka kropli oliwy i trochę musztardy. Wystarczy wymieszać trzepaczką, i idealny dressing jest gotowy. Sok z cytryny możesz zastąpić octem lub sokiem z limonki, polecamy też eksperymentowanie ze słodkim dodatkiem – miód, syrop ryżowy, daktylowy i inne sprawdzą się równie dobrze. Lubisz pikantne dressingi? Dodaj kroplę srirachy lub szczyptę płatków chili.

Czy jajka są świeże?

Większość z nas ma w kuchni pudełko jajek – nawet, jeżeli nie lubimy spożywać ich solo, przydają się jako jeden z półproduktów w wielu przepisach. Jednak czasem zapominamy, kiedy kupiliśmy jajka i nie mamy pewności, czy wciąż są świeże.

Jak to sprawdzić? Przygotuj miskę wypełnioną letnią wodą. Włóż do niej jajka, a jeżeli obracają się i wypływają na wierzch, oznacza to, że są starsze. Z kolei jajko całkowicie zepsute pływa tuż pod powierzchnią wody.

Wykorzystaj te triki, aby ułatwić sobie gotowanie.
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel