Szybkowar – działanie i zastosowanie

2020-05-26
Szybkowar – działanie i zastosowanieW dzisiejszych czasach mamy możliwość wyboru różnorakich sprzętów, które znacznie ułatwiają gotowanie czy pieczenie. Wraz z rozwojem technologii zyskaliśmy nowe możliwości – także w kuchni. Są to nie tylko drobne maszynki i akcesoria, ale także wielofunkcyjne sprzęty kuchenne. Jednym z tak praktycznych urządzeń jest szybkowar. W tym artykule przedstawiamy zasady jego działania i kilka pomysłów na wykorzystanie szybkowaru.

Czym jest i jak działa szybkowar?

Szybkowar funkcjonuje na stosunkowo prostej zasadzie – wszystko to za sprawą bardzo szczelnego zamknięcia garnka. Specjalna pokrywa przylega dzięki uszczelce na tyle mocno, że poza przeznaczonym do tego otworem z garnka nie wydobywa się żadna para. W ten sposób wewnątrz garnka zwiększa się ciśnienie, które znacznie przyspiesza proces gotowania. Grube dno pomaga utrzymać wysoką temperaturę. Korzystanie z szybkowaru jest bezpieczne, ponieważ garnek ten posiada specjalny otwór, przez który wydobywa się nadmiar pary. To zabezpiecza nas przed nagłym wydostaniem pary i poparzeniem.Szybkowar jest wytrzymały i odporny dzięki materiałom wykorzystanym do jego produkcji. Stal nierdzewna sprawia, że garnek bez uszczerbku wytrzymuje wysokie ciśnienie, a dzięki temu również posłuży nam przez długi czas.

Zastosowanie szybkowaru w naszej kuchni

Ten element kuchennego wyposażenia zawdzięcza popularność swojej wielofunkcyjności. Choć wykonuje wyłącznie czynność przyspieszania gotowania, to dzięki temu prostemu zabiegowi zyskujemy możliwość szybszego zrobienia dziesiątek różnych potraw. Musimy pamiętać o tym, by pokryć wodą produkty, tak, aby były zanurzone. Jednocześnie nie możemy przekroczyć 2/3 pojemności garnka. Szybkowar znacznie skróci czas gotowania zup, ziemniaków i innych warzyw. To także dobre rozwiązanie na czas świąt, gdy nie chcemy poświęcać wielu godzin na przygotowywanie bigosu. Większość potraw gotuje się o połowę krócej – ziemniaki od 8-10 minut, a zupy nawet w 10-15 minut. Jak poznać, że proces gotowania dobiegł końca? Z otworu zacznie wydobywać się para, dzięki czemu gwizdek poinformuje nas o zakończeniu gotowania. Kiedy zdejmiemy garnek z kuchenki, musimy pamiętać o uwolnieniu zaworu – w innym wypadku ryzykujemy poparzenie. Dobry szybkowar jest odpowiedni na wszystkie rodzaje kuchenek – indukcyjne, elektryczne, gazowe, ceramiczne i inne. Zanim wybierzemy dany szybkowar, warto upewnić się, czy jest odpowiedni do naszej kuchenki. Co ciekawe, szybkowar znajduje nie tylko zastosowanie w naszych kuchniach. Jest nieoceniony dla alpinistów i wszystkich osób, które pracują na wysokościach, gdzie woda gotuje się już w 81°C. Jak łatwo się domyślić, aby ugotować dany produkt potrzeba dużo więcej czasu, stąd wykorzystanie szybkowaru w tego typu warunkach.
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel