32 201 40 82

(pon-pt 7:00-18:00)

sklep@orionagd.pl
Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Wszystko o emalii.

2021-09-15
Wszystko o emalii.

Przyjazność dla środowiska i zdrowie idą w parze. Jeśli produkt nie jest bezpieczny dla konsumentów, to czy można go uznać za ekologiczny? W końcu my - ludzie - też jesteśmy częścią tej planety.

A kiedy mówimy o zdrowych wyborach, rzadko zastanawiamy się nad tym, jak nasze naczynia mogą wpłynąć na bezpieczeństwo jedzenia, które spożywamy. Jednak proces gotowania może prowadzić do spożycia nie tylko składników, które włożyliśmy do garnka!

Zatem, jeśli chodzi o bezpieczne przygotowywanie żywności, jaki jest najlepszy garnek do postawienia go na płycie grzewczej? Czy naczynia emaliowane są warte tego szumu?

Czym są emaliowane naczynia kuchenne?

enamel cookware

Większość z nas z łatwością rozpoznałaby emaliowane naczynia kuchenne, gdyby postawić je przed nami. Klasyczny jest oczywiście duży czerwony garnek, który tylko czeka, by napełnić go smaczną zupą lub innym wywarem.

Ale z czego wykonane są emaliowane naczynia kuchenne?

Do wykonania korpusu garnków emaliowanych fabryki wykorzystują stal węglową, która świetnie przewodzi ciepło. Surowiec pokrywany jest szklistą powłoką emaliowaną, która chroni przed działaniem rdzy i pozbawiona jest jakichkolwiek szkodliwych związków.


Dzisiaj emaliowane naczynia nabrały pewnej modności, co oznacza, że wiele osób używa ich nie tylko do gotowania, ale także do prezentacji swoich potraw.

Plusy i minusy naczyń emaliowanych

Plusy

Powłoka nieprzywierająca To, co przyciąga większość ludzi do emaliowanych naczyń, to ich nieprzywierające właściwości, dzięki którym łatwiej jest uniknąć przypalenia jedzenia na wewnętrznej stronie patelni. Jest to również świetna - zdrowsza alternatywa dla teflonu, który może uwalniać toksyczne gazy do żywności, gdy jest przegrzany. 
Trwałość Emaliowane naczynia są również bardzo trwałe, z wyższej jakości marek z łatwością wytrzymują całe życie, a potencjalnie nawet przekazywane są innym pokoleniom. 
Atrakcyjność Od czasu wynalezienia naczyń emaliowanych, mnogość kolorów i wzorów znacznie wzrosła.
Utrzymanie ciepła Naczynia bardzo dobrze trzymają ciepło, w związku z tym świetnie nadają się do przenoszenia pomiędzy blatem a kuchenką.
Szeroki zakres opcji Dzisiaj jest dostępna szeroka gama naczyń emaliowanych. Od osobliwych skandynawskich czajniczków emaliowanych, poprzez ciężkie emaliowane rondle i patelnie, aż po klasyczne emaliowane naczynia do zapiekanek. 

Minusy

Waga Emaliowane naczynia żeliwne mogą być ciężkie i trudne w obsłudze. Jednak garnki stalowe pokryte emalią są często znacznie lżejsze i łatwiejsze w użyciu. 
Wolne nagrzewanie Cóż, to zależy od podstawy. Emaliowane naczynia żeliwne, mimo że dobrze zatrzymują ciepło, potrzebują więcej czasu, aby się rozgrzać (nie powinno się zaczynać od wysokiej temperatury w przypadku żeliwa). Dla porównania, stalowe naczynia emaliowane nagrzewają się szybciej. 
Koszt W porównaniu do większości garnków ze stali nierdzewnej, garnki emaliowane są nadal drogie. Jednakże, częściowo odzwierciedla to zarówno jego popularność, jak i trwałość. 

Zalety emalii w porównaniu z innymi naczyniami kuchennymi

Powłoka emaliowana vs żeliwo

cast iron pot

Tradycyjnie wiele osób używało żeliwa tam, gdzie teraz używa naczyń emaliowanych.

Żeliwo jest nadal używane przez wiele osób ze względu na jego właściwości zatrzymywania ciepła – nie ma potrzeby podgrzewania jedzenia między dwiema porcjami! Ponieważ jednak jest wykonany z niezabezpieczonego metalu, uwalnia pewną ilość żelaza do gotowanych na nim potraw.

Dla niektórych osób może to być korzystne, szczególnie jeśli mają anemię. Jednak dla innych nadmiar żelaza może być szkodliwy.

Ponadto wielu twierdzi, że nie można gotować kwaśnego jedzenia na żeliwnej patelni, ponieważ żeliwo reaguje na kwasowość pokarmów takich jak pomidory, uwalniając więcej żelaza do jedzenia.

(Zauważ, że w rzeczywistości, dopóki twoja żeliwna patelnia jest w dobrym stanie, prawdopodobnie możesz bezpiecznie gotować kwaśne jedzenie na żeliwnej patelni z dwóch powodów. Po pierwsze, wyługowane cząsteczki metalu nie są szkodliwe, a po drugie, metaliczny smak pojawi się dopiero po pewnym czasie gotowania).

Wreszcie, aby zapobiec rdzewieniu metalu, należy o niego regularnie dbać, podgrzewając olej na patelni do wysokiej temperatury, co jest procesem generującym sporo dymu i czasochłonnym.

Dla porównania, emaliowane alternatywy nie mają żadnego z tych problemów, ponieważ niereaktywna powierzchnia pokrywa metal, chroniąc go przed korozją i zatrzymując uwalnianie żelaza.

Powłoka emaliowana a teflon lub silikon

Emalia może być również przyjazną dla środowiska alternatywą dla wielu innych opcji nieprzywierających, takich jak teflon czy silikon.

Powłoka teflonowa może z czasem odpadać z powodu zużycia i uszkodzeń, prowadząc do połknięcia lub zapchania zlewu.

Z czasem powłoka nieprzywierająca przestaje działać, co oznacza, że ​​należy zaopatrzyć się w nową patelnię.

Również naczynia silikonowe mogą łatwo ulec uszkodzeniu lub pęknięciu, co prowadzi do większej ilości odpadów na składowisku.

W porównaniu z tym szkliwo emalii jest wytrzymałe i może przetrwać dziesięciolecia, jeśli zostanie odpowiednio potraktowane.

Czy naczynia emaliowane są bezpieczne?

Istnieje wiele artykułów dotyczących problemów zdrowotnych naczyń emaliowanych.

W dużej mierze ma to związek z użyciem metali ciężkich, takich jak kadm i ołów, w kolorach naczyń emaliowanych.

Czy istnieje więc zagrożenie dla zdrowia naczyń emaliowanych?

Nie sądzimy, aby takowe istniało, ponieważ:

  • Ze względu na wysokie temperatury, w jakich wytwarzana jest emalia, metale te nie zostaną uwolnione podczas gotowania.
  • Wszystkie marki sprzedawane w Polsce są testowane w celu zapewnienia, że ​​są bezpieczne dla żywności. Należy jednak unikać większej liczby lokalnych marek w krajach o mniej rygorystycznych testach.

Zadbaj o swoje naczynia emaliowane

enamel cookware

Należy pamiętać o kilku kwestiach dotyczących bezpieczeństwa naczyń pokrytych emalią.

Po pierwsze, ponieważ powłoka jest wykonana w dużej mierze ze szkła, istnieje ryzyko odpryskiwania lub uszkodzenia powłoki w przypadku uderzenia lub upuszczenia lub zbyt szybkiej zmiany temperatury.

Z tego powodu ważne jest, aby gorącej patelni nie używać pod zimnym kranem.

Nie zaleca się również używania metalowych narzędzi do czyszczenia emalii, takich jak sztućce do mieszania lub wełna druciana do czyszczenia, ponieważ może to porysować powierzchnię.

Naczynia emaliowane na kuchence ze szklanym blatem mogą również potencjalnie powodować problemy, jeśli podstawa nie jest emaliowana, ponieważ żeliwo może porysować szkło.

I na koniec, jeśli frytka pojawi się na wewnętrznej powierzchni patelni, najlepiej nie używać jej do gotowania, ponieważ frytka może się powiększyć, powodując odpryskiwanie kawałków emalii do jedzenia.

Naczynia emaliowane w stylu vintage mogą być bardzo popularne i są bardzo przyjaznym dla środowiska sposobem zakupu naczyń kuchennych. Jeśli jednak są one wewnętrznie uszkodzone, najlepiej ich unikać.

Aby się nie zmarnowały, możesz wykorzystać je jako doniczkę na kwiaty lub ozdobną miskę na owoce.

Jak czyścić emaliowane naczynia kuchenne

Ponieważ czyszczenie emaliowanych naczyń kuchennych może być kluczowym sposobem na ich uszkodzenie, dobrze jest wiedzieć, jak czyścić przebarwione naczynia emaliowane bezpiecznie i w sposób przyjazny dla środowiska.

Najprostszą metodą jest użycie ekologicznego płynu do mycia naczyń, gąbki i odrobiny smaru do łokci, aby delikatnie zeskrobać wszelkie resztki jedzenia na garnku.

Jeśli emalia nadal jest poplamiona, możesz spróbować odstawić garnek z powrotem na płytę, z niewielką ilością wody z mydłem w środku. Po prostu zagotuj wodę, aby usunąć plamy, a następnie wyszoruj.

Innym sposobem na usunięcie plam z naczyń emaliowanych jest użycie sody oczyszczonej.

Możesz albo wsypać dwie łyżki sody oczyszczonej z czterema szklankami wody i zagotować w garnku, albo wymieszać pastę, nałożyć ją bezpośrednio na plamy, a następnie wyszorować lub zmyć.

Jak naprawić wyszczerbione emaliowane naczynia kuchenne

Jeśli uszkodzenie dotyczy zewnętrznej strony przedmiotu, nie jest to duży problem, ponieważ jeśli ponownie się odłamie, nie zmiesza się z jedzeniem. Ale jeśli chodzi o uszkodzenia związane z powierzchnią emalii w kontakcie z żywnością, większość producentów nie zaleca dalszego używania uszkodzonego naczynia emaliowanego.

Jeśli szkody są niewielkie, a Ty jesteś przebiegły, istnieją sposoby, aby to naprawić!

Rozdrobnioną emalię można naprawić za pomocą zestawu do naprawy emalii. Oznacza to, że najpierw należy wypełnić otwór żywicą epoksydową i poczekać, aż stwardnieje i stwardnieje.

Następnie przyciśnij kawałek papieru do pieczenia do powierzchni, zanim wyschnie, aby go spłaszczyć.

Po wyschnięciu można go zeszlifować do tego samego poziomu, co otaczającą powierzchnię, a następnie pomalować emalią bezpieczną dla żywności.

Alternatywy dla emalii

Nie jesteś pewien, czy naczynia emaliowane to właściwy wybór dla Twojej ekologicznej kuchni?

To nieprzywierające, trwałe i modne naczynie jest z pewnością warte rozważenia. Jednakże, to wciąż ma swoje minusy, czy to niewygoda ciężkiego garnka lub ceny..

Jeśli emalia nie jest dla Ciebie odpowiednia, istnieją inne przyjazne dla środowiska opcje.

  • Szklane i ceramiczne naczynia kuchenne mają bardzo podobne właściwości, choć nie nadają się do płyt indukcyjnych. 
  • Garnki i patelnie ze stali nierdzewnej mają wiele korzyści związanych z dobrym przewodzenia ciepła, gdzie naczynia emaliowane nie są aż tak dobre, 
  • Jeśli chcesz być prawdziwym tradycjonalistą, dlaczego zatem nie wrócić do żeliwa?

Czy garnki emaliowane można myć w zmywarce?

Tak, garnki emaliowane i patelnie można myć w zmywarce. Są to bardzo trwałe i mocne naczynia w związku z czym nie ulegną uszkodzeniu podczas mycia w zmywarce.

Pokaż więcej wpisów z Wrzesień 2021

Polecane

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel