akcesoria kuchenne blog kulinarny
2022-04-11
BABKA WIELKANOCNA Przepis | Nie może jej zabraknąć na Wielkanocnym stole

Przepis na pyszną babkę drożdżową

Podczas wielkanocnego śniadania nie może na Twoim stole zabraknąć tradycyjnej babki wielkanocnej. Babkę można przygotować piaskową oraz drożdżową, my dziś pragniemy podzielić się przepisem na sprawdzoną babkę drożdżową, która jest łatwa w przygotowaniu i zawsze wychodzi.

Składniki na ciasto:

  • 20 g drożdży
  • 300 g mąki
  • 120 g cukru
  • pół szklanki ciepłego mleka
  • 80 g masła (wcześniej roztopić i ostudzić)
  • 2 żółtka 1 jajko
  • Opcjonalnie : dowolne bakalie — rodzynki, morele, orzechy (ok. pół szklanki)

Składniki na lukier:

  • 2 białka średnich jaj
  • 180 g cukru pudru
  • kilka kropel soku z cytryny
Babka drożdżowa

Sposób  przygotowania babki drożdżowej:

Przygotuj rozczyn z drożdży. Jak to zrobić? Najpierw przygotuj w miseczce rozczyn z drożdży, mleka, dodaj 3 łyżki cukru. Rozetrzyj wszystko razem, odstaw na 15 minut. Następnie do rozczynu dodać mąkę i pozostały cukier. Miksować w mikserze (najlepiej z końcówką-hakiem do wyrabiania ciasta). Powoli dolewać masło oraz jajka. Wyrabiać około 5-7 minut. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1-2 godziny. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie je wyrobić w mikserze, opcjonalnie dodać bakalie i znów wyrobić.

Babka wielkanocna będzie najbardziej efektownie prezentować się przygotowana w formie z kominem.

Ciasto należy przełożyć do wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą formy na babkę. Po przełożeniu odstawić babkę do ponownego wyrośnięcia na około pół godziny. Babkę należy piec w 170 °C około 40 minut (przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy ciasto się nie obiera na patyczku). Po upływie czasu pieczenia babkę należy 5 minut trzymać w formie a następnie przełożyć na kratkę do całkowitego ostudzenia. Babkę można posypać cukrem pudrem po ostudzeniu lub przygotować lukier.bab

Przygotowanie lukru:

Oddzielić żółtka od białego. Żółtka odłożyć a białka przelać do miski. Następnie ubijać mikserem przez 20 sekund zaczynając od małych obrotów a następnie na średnich. Podczas ubijania powstania nam piana z białek, która nie ma być ubita na sztywno. Do tak przygotowanych białek należy dodać cukier i ponownie ubijać około 60 sekund. Dodać kilka kropel soku z cytryny, co pozwoli zachować piękny śnieżnobiały kolor. Tak przygotowanym lukrem ozdobić babkę

babka z lukrem drożdżowa

Wielkanoc w Twoim domu

Babka wielkanocna będzie pysznym dodatkiem do śniadania świątecznego. Domowe wypieki zawsze wywołują uśmiech na twarzach domowników. Przepis ten pozwoli Ci w łatwy sposób przygotować pyszną babkę, która zachwyci wszystkich uczestników śniadania Wielkanocnego. Zdecyduj czy chcesz dodać do babki bakalie czy wolisz zjeść ją bez dodatków. Babka drożdżowa świetnie smakuje posmarowana na talerzyku masłem, dżemem, kremem czekoladowym lub miodem. Możliwości podania babki jest mnóstwo, zdecyduj która wersja zagości w Twoim domu.

pixel