Ciastka dla dzieci w kształcie zwierzątek - jak zrobić?
Blacha MISIE do pieczenia domowych ciastek
Domowe ciasta i ciasteczka nie mają sobie równych. Każdy z nas ma swoje ulubione smaki, którymi lubi rozkoszować się przy filiżance ulubionego napoju. Niektórzy amatorzy słodkości potrafią sami zakasać rękawy i ze zwykłych składników, takich cukier, jajka i mąka wyczarować ulubione przysmaki. A kiedy użyje się naszych form do pieczenia, to sukces jest gwarantowany.
Domowe ciasta mają same zalety
Domowe ciasta są zwykle mniej kaloryczne od tych z cukierni, dlatego kochamy wypieki z własnej kuchni i możemy sobie pozwolić na więcej. Czy ktoś liczy kalorie podczas jedzenia domowego sernika lub jabłecznika? Raczej nie, poza tym domowe ciasto nie zawiera ulepszaczy i konserwantów. Znika w okamgnieniu ze stołu i nie trzema się martwić o termin przydatności do spożycia.
Zupełnie nietuczący jest zapach domowego ciasta, który roznosi się po domu. Nie ważne, jakiego przepisu użyjemy: drożdżówka, sernik lub małe ciasteczka - wspaniałe aromaty poinformują o tym wszystkich domowników. Dla nich warto spędzić w kuchni trochę czasu.
Warto sięgnąć po dobre blachy do pieczenia
Co zrobić, aby ciasto zawsze się dobrze upiekło, a w domu roznosił się wyłącznie przyjemny aromat? Dobra forma sprawia, że ciasto piecze się równomiernie, nie przypala się i nie przywiera. Dzięki temu, że ciasta łatwo wyjmuje się z blachy, zachowuje ono swoje kształty.
Podpowiemy kilka sposobów, jak wykorzystać blachy do pieczenia ciasteczkowych zwierzątek. Dzieci będą zachwycone takimi wypiekami.
Nie wszyscy lubią to samo, to oczywiste, że jedni preferują słodkości, a inni sięgają po bardziej wytrawne propozycje. Niezależnie od tego, jakiego rodzaju domowe wypieki planujesz przyrządzić, potrzebne będą naczynia do wypiekania. Do chleba, pasztetu lub ciasta niezbędne są formy do pieczenia. Nowocześniejsze formy ze stali węglowej z powłoką nieprzywierającą są znacznie łatwiejsze do utrzymania w czystości.
Na zwykłych metalowych formach bez zewnętrznej powłoki często pozostają ślady po pieczeniu ciast z owocami. Trudno jest dokładnie umyć zagłębienia blachy, a potem dobrze wysuszyć, aby nie pojawiła się rdza. Poza tym tradycyjne blachy do pieczenia należy natłuścić, wyłożyć papierem lub wysypać bułką tartą. Chyba nikt nie przepada za tym etapem prac. Doskonale się składa, że pieczenie na nowych formach nie wymaga tych uciążliwych prac.
Ciastka MISIE – jak zrobić?
Naprawdę kusząco wygląda forma, dzięki której upieczemy ciastka MISIE. Dzieci będą na pewno uradowane kształtem ciastka, a mamy mogą je upiec ze zdrowych składników. Do wypieku nie trzeba natłuszczać foremki, a ciasto mimo to bardzo łatwo wyjąć. Kształt zwierzątek jest idealny. Jak zrobić ciasta MISIE?
Przepis na ciasteczka składniki:
Masło 100 g
Cukier 100 g
Mleko 100 ml
Proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
Mąka 250 g
Tabliczka czekolady gorzkiej 100 g
Szczypta mielonego cynamonu
Jajka 4 szt.
Miód 2 łyżki
Sposób przygotowania:
Tabliczkę gorzkiej czekolady pokruszyć i rozpuścić na parze. Masło rozetrzeć na puszystą masę z cukrem i miodem. Następnie dodać lekko przestudzoną, płynną czekoladę i szczyptę cynamonu. Delikatnie mieszając dodawać do ciasta po 1 żółtku. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mleko. Białka ubić na sztywną pianę i połączyć je z masą czekoladową. Dokładnie wymieszać, przełożyć do blachy i piec około 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Po upieczeniu udekorować ciastka, z lukru lub cukru pudru zrobić oczka i łapki.
Foremka, blacha do pieczenia ciastek MISIE
Foremka pozwala na upieczenie sześciu tej samej wielkości ciasteczek w kształcie misia. Ciasta łatwo wyjąć po upieczeniu z foremek dzięki temu, że forma jest pokryta specjalną powłoką nieprzywierającą. Pozwala to na pieczenie bez dodatkowej warstwy tłuszczu nawet skomplikowanych kształtów domowych ciasteczek.
Forma jest bardzo łatwa w czyszczeniu i wygodna w użytkowaniu ponadto materiały, z których została zrobiona są bezpieczne dla zdrowia i neutralne dla żywności.
Jednorazowo można w niej wypiekać 6 niedźwiadków o wymiarach 6 x 5,5 cm. Dobrej zabawy!
Silikonowe formy do ciastek
Pachnące, domowe ciasto prosto z pieca, na które czeka już rodzina, uda się, jeśli będzie dobrze upieczone. Aby móc cieszyć się smakiem słodkich wypieków przygotowanych w domu, potrzebujesz odpowiedniej formy do pieczenia. Praktyczne i wygodne w użytkowaniu są formy silikonowe. Bardzo łatwo je wyczyścić, a ponadto ciasto do nich nie przywiera. Dzięki temu przed pasjonatami domowych wypieków otwierają się zupełnie nowe możliwości. Nie trzeba już wycinać skomplikowanych kształtów. Silikonowe formy są doskonałym rozwiązaniem, a jedną z ich największych zalet jest to, że ciasto tak łatwo wyjąć, że zachowuje swój kształt.
Formy silikonowe od -40 do +300°C
Formy silikonowe są odporne na nawet znaczne wahania temperatury od -40 aż do +300°C. Oczywiście tak wysokiej temperatury, jak +300°C w zwykłym, domowym piekarniku nie uzyskamy. Zazwyczaj skala kończy się na 250°C. Tym niemniej wykorzystywane w profesjonalnych piecach cukierniczych wytrzymują nawet tak wysoką temperaturę.
Formy z silikonu są bardzo lekkie, dają się zwijać, łatwo je przechowywać, nie chłoną zapachów, nie nasiąkają płynami i można je dorzucić do zmywarki. Bez problemu umyją się razem z innymi naczyniami. Ich zalety są nie do przecenienia, dlatego warto zaopatrzyć się w formy w różnych kształtach i korzystać do pieczenia ciast i ciasteczek w domu.
Dlaczego warto piec domowe ciasta?
Kubek ciepłego kakao i domowa drożdżówka z maślaną kruszonką to niezawodny sposób na miłe spędzenie czasu w domu. Znikają wszystkie smutki i zmartwienia, gdy pachnie domowym ciastem. Ze zwykłych składników, takich cukier, jajka i mąka udaje się wyczarować prawdziwe rarytasy dla łasuchów. Domowe ciasta mają zwykle mniej kalorii od tych ze sklepu.
Zapach drożdżówki, sernika lub małych ciasteczek to jedna z większych przyjemności przygotowania smakołyków w domu. Co zrobić, aby ciasto zawsze się dobrze upiekło, a w domu roznosił się przyjemny aromat? Każdy cukiernik – amator i profesjonalista wie, jak ważne jest używanie odpowiednich form do pieczenia. Podpowiadamy jakie nowe rozwiązania warto przenieść do swojej kuchni.
Forma silikonowa na ciastka NIEDŹWIADKI / MISIE
Doskonała informacja dla wszystkich mam i babć, których pociechy lubią ciasta w kształcie misiów. Warto sięgnąć po formę, dzięki której upieczemy ciastka niedźwiadki/misie w domu. Dzieci będą na pewno zachwycone kształtem ciastka, a mamy mogą je upiec ze zdrowych składników, bez konserwantów, środków poprawiających smak i sztucznych barwników. Do wypieku ciastek w silikonowej formie niedźwiadki / misie nie trzeba wykładania papierem ani natłuszczania, a ciasto mimo tego bardzo łatwo wyjąć. Kształt zwierzątek jest idealny, a jeśli dodamy kilka ozdób, efekt będzie zachwycający.
Podpowiadamy przepis na domowe, słodkie niedźwiadki. Jeżeli nie masz jeszcze swojej ulubionej receptury na takie ciasteczka, skorzystaj:
Przepis na ciasteczka NIEDŹWIADKI / MISIE składniki:
Mąka 250 g
Cukier 100 g
Mleko 100 ml
Proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
Masło 100 g
Tabliczka czekolady gorzkiej 100 g
Szczypta mielonego cynamonu
Jajka 4 szt.
Miód 2 łyżki
Sposób przygotowania:
Tabliczkę gorzkiej czekolady trzeba pokruszyć na mniejsze kawałki i rozpuścić w misce na parze. Miękkie masło (które warto wcześniej wyjąć z lodówki) rozetrzeć na puszystą masę z cukrem, a koniec ucierania dodać miód. Następnie, lekko przestudzoną, jeszcze płynną czekoladę wlać do masy i dodać jedną szczyptę cynamonu (opcjonalnie). Teraz mieszając dodawać do ciasta po 1 żółtku, wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wlać mleko. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą czekoladową. Dokładnie wszystko wymieszać i przełożyć do formy silikonowej. Piec przez około 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Jeżeli sprawdzimy patyczkiem i drewno będzie suche, ciastka są gotowe do wyjęcia.
Po upieczeniu i wystudzeniu wystarczy udekorować każde ciasteczko lukrem lub cukrem pudrem, zrobić oczka, guziczki i łapki niedźwiadka. Gotowe!