akcesoria kuchenne blog kulinarny
2022-02-01
Czy garnek można dać do piekarnika? Jeśli tak to jaki?

Czy garnek można dać do piekarnika?

Garnek, który chcemy umieścić w piekarniku powinien być bardzo solidnej konstrukcji. Do takich garnków zaliczają się garnki stalowe. Odpowiedź na pytanie: czy garnki można dać do piekarnika brzmi TAK. Trzeba tylko pamiętać, aby garnki były wykonane ze stali nierdzewnej lub innego odpornego na wysokie temperatury materiału, jak i pokrywka tego garnka. 

Czy tylko garnki ze stali nierdzewnej nadają się do piekarnika?

Tutaj odpowiedź brzmi: NIE. Chodzi o sam fakt, że są wykonane z jakiegoś solidnego materiału. Nie każdy metal nadaje się do piekarnika, ale większość tych, z których wykonane są garnki kuchenne. Garnki żeliwne również nadają się do piekarnika, a ze względu na swoje grube ścianki ciepło będzie rozprowadzane znacznie lepiej, jak w przypadku garnków stalowych.

Garnki na indukcję i do piekarnika.

Garnki na indukcje i do piekarnika - takie połączenie również istnieje. Bardzo wiele garnków, które przeznaczone są na kuchenkę indukcyjna możemy również włożyć je do piekarnika. Jest tak, dlatego że większość takich garnków jest wykonana z solidnych materiałów np. stali nierdzewnej.

Uniwersalne garnki polecane przez nas

W swojej ofercie posiadamy szeroki wybór takich garnków, które nadają się jednocześnie na kuchenkę gazową, indukcyjną, elektryczną i do piekarnika. Dzięki zestawieniu poniżej, mają państwo pełny obraz tego, na co należy zwracać uwagę przy wyborze takich garnków.

Jaki garnek mozna dac do piekarnika

Pokrywka żaroodporna do piekarnika

Aby dobrać odpowiednią pokrywkę do garnka, którą można dać do piekarnika trzeba zwrócić uwagę przede wszystkim na jej uchwyt. Zazwyczaj pokrywki mają plastikowy uchwyt jak na zdjęciu powyżej, który często jest robiony z niskiej jakości tworzywa sztucznego. Aby pokrywka nadawała się do pieczenia w piekarniku, trzeba wybrać taką, która ma żaroodporny uchwyt z tworzywa, ale jeśli nie jesteśmy pewni, to wybieramy uchwyt ze stali nierdzewnej lub żeliwa jeśli pokrywka jest również żeliwna. 

Korzyści z pieczenia w garnku

Garnek w piekarniku to przede wszystkim oszczędność - i tutaj każda gospodyni domowa wie że jest to oszczędność - przede wszystkim czasu. Nie musimy przerzucać dania do kolejnego naczynia, które następnie wrzucimy do piekarnika i które trzeba dodatkowo umyć. Jedno naczynie do gotowania, duszenia i pieczenia to zawsze komfort. Jeśli jest potrzeba dać garnek do piekarnika to po prostu chwytamy go i umieszczamy w piekarniku.

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel