Czy kuchnia indukcyjna jest zdrowa?

Czy kuchnia indukcyjna jest szkodliwa?
Gotowanie na kuchni indukcyjnej nie jest szkodliwe. Ponieważ kuchenka indukcyjna nie podgrzewa bezpośrednio potrawy lub pola, a garnek. Tylko garnek, a raczej jego metalowa podstawka jest nagrzewana przez kuchenkę indukcyjną. Można by nawet powiedzieć, że taka kuchenka jest mniej szkodliwa niż gazowa. A to za sprawą nieinwazyjnego podgrzewania. W przypadku kuchenki gazowej mamy do czynienia z lotnym gazem, który nie zawsze w całości się spali, przez co wdychamy jego drobinki do płuc, gdzie sieją spustoszenie.
Dlaczego kucharze nie korzystają z kuchenki indukcyjnej?
Profesjonalne gotowanie wymaga dokładności i precyzji, czego kuchenka indukcyjna nie może zagwarantować. Dlatego profesjonalni szefowie kuchni wybierają najczęściej kuchenkę gazową, gdzie mają większą kontrole temperatury. Jednak kuchenka indukcyjna jest całkowicie nieszkodliwa dla zdrowia, dlatego warto ją wybrać do naszego mieszkania, a dla zwykłego domowego gotowania wystarczy w zupełności.

Czy kuchenka indukcyjna parzy?
Nie. Kuchenka indukcyjna nie parzy i jest nieszkodliwa w kontakcie ze skórą. Dlatego warto ją wybrać jeśli w domu są małe dzieci i istnieje ryzyko poparzenia. Kuchenkę indukcyjną można dotykać ponieważ reaguje tylko z metalowymi rzeczami. Dlatego nie wszystkie garnki nadają się do indukcji, a tylko te, które mają wbudowane metalowe podłoże, które indukuje z płytą indukcyjną.
Czy indukcja bierze dużo prądu?
Kuchenka indukcyjna bierze dużo prądu, jednak warto tutaj zaznaczyć, że nagrzewa garnek znacznie szybciej niż gaz. Dlatego proces gotowania trwa krócej i nie zużywamy tego prądu aż tak wiele. Kolejną zaletą, dla której warto wybrać płytę indukcyjną jest to, że zawsze będziemy mieli czyste, nieprzypalone garnki od spodu, co w przypadku kuchenki gazowej jest prawie niemożliwe.