Dlaczego sernik opada?
Dlaczego tak się dzieje, że sernik po upieczeniu opada? Dlaczego dzieje się tak nie tylko z sernikiem, ale i z wieloma innymi ciastami? Jak sprawić, żeby sernik po wyjęciu z piekarnika był dalej puszysty i nie opadnięty? Poniżej przedstawiamy kilka prostych sposobów, które musisz znać.
Co zrobić żeby sernik nie opadł?
- Prawidłowo wyrobione ciasto musi być puszyste i napowietrzone. To znaczy, że nie można go za bardzo ugniatać a raczej wyrabiać odpowiednio mikserem ze specjalnym mieszadłem, które odpowiednio napowietrzy ciasto. Dodatkowo możemy dodać 1-2 łyżki wody, a dzięki temu woda podczas pieczenia zacznie parować z gorącego ciasta i napowietrzy dodatkowo ciasto, które stanie się puszyste.
- Upieczony sernik ma u góry kolor złocisty/karmelowy. Jeśli sernik jest na górze brązowy, to jest pieczony zbyt długo, przez co straci swoją puszystość i stanie opadnięty i skurczony.
- Nie wyciągaj sernika z piekarnika od razu po upieczeniu. Prawidłowy proces powinien wyglądać tak: 1. wyłączasz piekarnik
2. delikatnie uchylasz drzwiczki od piekarnika 3.czekasz aż sernik znacząco się ostudzi, a najlepiej aż temperatura wewnątrz piekarnika spadnie do temperatury pokojowe
- Używaj masła, a nie margaryny. Wiele osób szuka zamienników ze względu na wysokie ceny masła, a wybór margaryny jest najgorszy z możliwych. Od czasu do czasu możemy wydać kilka złotych więcej i pokusić się o zakup masła - pamiętać należy, że prawdziwe i dobre masło ma przynajmniej 82% tłuszczu. Masło jest znacznie twardsze po ostygnięciu dzięki czasu sernik będzie bardziej zwarty i nie opadnie.
- Wybór odpowiedniej formy do pieczenia. Nie chodzi tu o materiał jej wykonania, ale o wymiary. Jeśli w przepisie są podane wymiary formy, to należy się do nich zastosować. Wybór mniejszej blachy sprawi, że będzie więcej ciasta na centymetr kwadratowy, przez co ciasto będzie cięższe i z pewnością nam opadnie, znowu wybór za dużej spowoduje, że sernik mimo wszystko będzie niski.
Jeśli zastosują się Państwo do powyższych rad to gwarantujemy, że sernik będzie duży i puszysty, a także bardzo pyszny :)