Zrobienie dobrego jajka sadzonego to nie lada sztuka. Zazwyczaj jest tak, że jajko sadzone od dołu będzie w sam raz, a od góry mamy jeszcze nieścięte białko i lejące się żółtko. Z pomocą przychodzi patelnia do jajek. Patelnie taką nazywaną inaczej dołkownicą możemy użyć nie tylko do robieniach smacznych sadzonych jajek, ale również do słodkich placków pancake, racuchów czy omletów. Jej wielofunkcyjność jest na plus. Ale czy warto wydać nasze pieniądze na dodatkowy sprzęt?
Oczywiście na patelni do jajek zrobimy wszystko to, co da się również zrobić na zwykłej patelni, jednak mniej estetycznie. Na zwykłej patelni smażąc jajka sadzone, trzeba mieć odpowiednią wiedzę, jak je zrobić aby były idealne, a na dodatek smażenie kilku naraz może doprowadzić do sklejania się. Patelnie do jajek są wyposażone w dołki, które lepiej rozprowadzają ciepło i nasze potrawy są równo usmażone. Dodatkowym atutem takich patelni jest to, że producenci oferują wiele fajnych wzorów w jakie możemy wysmażyć nasze placki lub jajka, dzięki temu być może nasze dziecko "niejadek" będzie skłonne przekąsić co nie co.
Warto zainwestować dosłownie parę groszy więcej, aby móc czerpać z patelni większe korzyści i dłużej. Bowiem powłoka granitowa zapewni znacznie dłuższą żywotność naszej patelni niż zwykła tania powłoka nieprzywierająca. Taka patelnia cechuje się większym ciężarem, jednak powłoka granitowa jest całkowicie naturalna, więc nasze posiłki będą zdrowe i smaczne.
Patelnie do jajek charakteryzują się różną ilością dołków. W zależności od naszych potrzeb możemy wybrać, trzy, cztery, czy nawet ośmiooczkowe patelnie do jajek i placków.
Jeśli chodzi o rodzaj naszej kuchenki to nie musimy się zanadto martwić jej rodzajem, ponieważ większość patelni jest już bardzo uniwersalna. Jeśli jednak ma to być patelnia na indukcję, to warto sprawdzić jej spód. Jeśli posiada medalowy spód z wyżłobionymi małymi kółeczkami to znaczy, że jest przystosowana do takiej kuchenki. Ponadto w pierwszej kolejności najlepiej sprawdzić oznaczenia na produkcie lub opakowaniu, czy producent zaleca używanie jej do takiej kuchenki.
Patelnie do jajek najczęściej posiadają powłokę granitową lub zwykłą nieprzywierającą. Poniżej przedstawiamy listę powłok do patelni: