Domowa lemoniada - przepis
Domowa lemoniada
Kiedy z nieba leje się żar warto zadbać o odpowiednie nawodnienie organizmu. Nie zapominajmy o odpowiedniej ilości spożywanej wody. Jeżeli chcemy przygotować inny napój, polecamy domową lemoniadę. Lemoniada umili upalne dni i świetnie sprawdzi się podczas imprez w większym gronie. Idealna do spożywania w ogrodzie. Jest wiele propozycji na przygotowanie lemoniady. My przedstawiamy dziś przepis na orzeźwiającą lemoniadę smakową.
Lemoniada arbuzowa
- 1 kg arbuza
- 3 l wody niegazowanej lub gazowanej
- 6 listków mięty
- ½ szklanka soku z cytryny lub limonki
- 100 g cukru lub 3 łyżki miodu
Przygotowanie lemoniady
Pokrojony w kostkę arbuz bez skórki oraz oczyszczony z pestek należy zmiksować w blenderze na gładko. Zmiksowany arbuz należy przecedzić przez grube sitko – bezpośrednio do dzbanka lub słoika z kranikiem. Następnie dodać listki mięty oraz sok z cytryny. Cukier należy rozpuścić w 1/3 szklanki ciepłej wody, po czym ostudzić. Przestudzony cukier należy wlać do dzbanka a następnie zalać zimną wodą. Po wymieszaniu składników należy sprawdzić smak, jeżeli jest zbyt mocna można dolać więcej wody. Do dzbanka można dodać również kostki lodu. Tak przygotowany napój świetnie sprawdzi się podczas organizacji przyjęć lub spotkań w upalnie dni, zarówno w domu jak i w ogrodzie. Umieszczony w słoiku z kranikiem napój, będzie prezentował się bardzo efektownie.