Domowe Lody Jogurtowe – Prosty Przepis na Letnią Ochłodę

Lato w pełni, a słońce nie daje za wygraną? Nic tak nie przynosi ulgi w upalne dni jak porcja orzeźwiających lodów – najlepiej tych domowej roboty! Lody jogurtowe to idealna propozycja na letni deser, który jest nie tylko pyszny, ale również zdrowszy niż jego sklepowe odpowiedniki. Bez sztucznych dodatków, konserwantów i z możliwością pełnej kontroli nad składnikami – brzmi dobrze? Zobacz, jak łatwo możesz przygotować je samodzielnie!
Składniki:
400 g jogurtu naturalnego (najlepiej gęstego, typu greckiego)
2–3 łyżki miodu lub syropu klonowego (opcjonalnie cukier trzcinowy)
200 g świeżych owoców (np. truskawek, malin, borówek lub mango)
kilka kropli soku z cytryny (dla podkręcenia smaku)
Przygotowanie:
Owoce dokładnie umyj i zmiksuj na gładki mus. W misce połącz jogurt z miodem i sokiem z cytryny. Dodaj do masy owocowy mus i delikatnie wymieszaj – możesz pozostawić kolorowe smugi dla lepszego efektu. Gotową masę przełóż do foremek na lody lub małych pojemniczków. Włóż do zamrażarki na minimum 4 godziny, a najlepiej na całą noc.
Lody możesz też wzbogacić o dodatki, takie jak kawałki czekolady, posiekane orzechy czy wiórki kokosowe. W wersji wegańskiej wystarczy zamienić jogurt na roślinny odpowiednik, np. z kokosa lub migdałów.
Domowe lody jogurtowe to szybki sposób na zdrową przekąskę, którą pokochają zarówno dzieci, jak i dorośli. Spróbuj raz, a na pewno będą częstym gościem w Twoim letnim menu!
Polecane

Forma do lodów 4 szt.

Forma do lodów 6 szt.

Forma do lodów 2x6 szt.

Pucharki do lodów z łyżeczkami 4 szt.

Pucharki do lodów szklane 180 ml 3 szt.

Forma do lodów 4 szt.

Forma do rożków drewniana

Forma do lodów wodnych silikonowa 100 ml 4 szt.

Pucharki do lodów szklane 100 ml 6 szt.

Pucharki do lodów szklane 100 ml 12 szt.

Forma do lodów silikonowa

Forma do lodów silikonowa z pokrywką

