akcesoria kuchenne blog kulinarny
2022-02-07
Jaja faszerowane - prosty przepis | jak zrobić na wielkanoc?

Jajka faszerowane

Wielkanoc bez jajek faszerowanych najrozmaitszymi farszami znanym naszym matkom i babciom, nie może się obejść. Delikatne i pyszne danie, które widnieje na każdym wielkanocnym stole w różnych postaciach. My przedstawimy Państwu najprostszy przepis na jajka faszerowane, którego wykonanie zajmie dosłownie 15 min. Do dzieła!

Składniki na jaja faszerowane:

  • 10 jajek
  • 1/4 szklanki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej lub stołowej
  • 2 łyżki startego parmezanu (lub innego startego sera, najlepiej twardego),
  • Sól i pieprz do smaku
  • łyżka ketchupu,

Przyrządy:

  • Garnek do zagotowania jajek,
  • Nóż kuchenny
  • Łyżka lub łyżeczka do wyciągnięcia żółtek,
Jaja faszerowane na wielkanoc przepis

Sposób przygotowania jajek:

  1. Włóż jajka do garnka i zagotuj. jajka na twardo powinny gotować się ok 6-8 minut jeśli włożyliśmy je bezpośrednio do zimnej wody. Jeśli do gotującej to 10 min. Jeśli jajka będą gotować się nie co dłużej to nic się nie stanie. 
  2. Po ugotowaniu wylej gorącą wodę, a jajka zalej zimną do ostudzenia. Powinny się ochłodzić w ciągu 5-6 min. 
  3. Pokrój jajka na pół, a także odetnij mały kawałek jajka pod spodem, aby nie przewróciły się na talerzu.
  4. Wyciągnij żółtka i włóż do miski, a następnie dodaj majonez, musztardę, parmezan(lub inny ser) i sól oraz pieprz. 
  5. Mieszaj aż do uzyskania kremowej konsystencji najlepiej mikserem lub blenderem.
  6. Nałóż mieszankę na każdą połówkę jaja i udekoruj. Najlepiej smakują i wyglądają z kiełkami rzodkiewki.

Makroskładniki na 100g:

  • 117 kalorii
  • białko 6,8g
  • węglowodany 1,1g
  • tłuszcz 9,6g
  • cholesterol 189mg
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel