Jaja faszerowane - prosty przepis | jak zrobić na wielkanoc?
2022-02-07

Jajka faszerowane
Wielkanoc bez jajek faszerowanych najrozmaitszymi farszami znanym naszym matkom i babciom, nie może się obejść. Delikatne i pyszne danie, które widnieje na każdym wielkanocnym stole w różnych postaciach. My przedstawimy Państwu najprostszy przepis na jajka faszerowane, którego wykonanie zajmie dosłownie 15 min. Do dzieła!
Składniki na jaja faszerowane:
- 10 jajek
- 1/4 szklanki majonezu
- 1 łyżeczka musztardy sarepskiej lub stołowej
- 2 łyżki startego parmezanu (lub innego startego sera, najlepiej twardego),
- Sól i pieprz do smaku
- łyżka ketchupu,
Przyrządy:
- Garnek do zagotowania jajek,
- Nóż kuchenny
- Łyżka lub łyżeczka do wyciągnięcia żółtek,


Sposób przygotowania jajek:
- Włóż jajka do garnka i zagotuj. jajka na twardo powinny gotować się ok 6-8 minut jeśli włożyliśmy je bezpośrednio do zimnej wody. Jeśli do gotującej to 10 min. Jeśli jajka będą gotować się nie co dłużej to nic się nie stanie.
- Po ugotowaniu wylej gorącą wodę, a jajka zalej zimną do ostudzenia. Powinny się ochłodzić w ciągu 5-6 min.
- Pokrój jajka na pół, a także odetnij mały kawałek jajka pod spodem, aby nie przewróciły się na talerzu.
- Wyciągnij żółtka i włóż do miski, a następnie dodaj majonez, musztardę, parmezan(lub inny ser) i sól oraz pieprz.
- Mieszaj aż do uzyskania kremowej konsystencji najlepiej mikserem lub blenderem.
- Nałóż mieszankę na każdą połówkę jaja i udekoruj. Najlepiej smakują i wyglądają z kiełkami rzodkiewki.
Makroskładniki na 100g:
- 117 kalorii
- białko 6,8g
- węglowodany 1,1g
- tłuszcz 9,6g
- cholesterol 189mg
Pokaż więcej wpisów z
Luty 2022