akcesoria kuchenne blog kulinarny
2022-02-11
Koszyk do wyrastania chleba | Jak używać | Jaki kupić?

Koszyk do wyrastania chleba - wstępne informacje

Kosz do wyrastania chleba stanowi integralną część narzędzi piekarniczych i służy do odpowiedniego kształtowania ciasta podczas wyrastania, co jest niezbędnym krokiem do aktywacji drożdży. Te specjalne kosze są wykonane z różnych materiałów, w tym trzciny, włókna drzewnego, rattanu, wikliny, a nawet terakoty. Kosze z trzciny rattanowej są szczególnie polecane osobom próbującym swoich sił w profesjonalnym wypieku chleba, jak i tych początkujących. Piekarze uwielbiają je, ponieważ tworzą atrakcyjny spiralny wzór na skórce, a także ułatwiają bezproblemowe wyrastanie ciasta. Jeśli nie masz pewności, dlaczego i jak korzystać z tego koszyka lub jak wybrać odpowiedni, informacje udostępnione tutaj powinny Cie odpowiednio nakierować. 

CECHY KOSZY DO WYRASTANIA CHLEBA

Wyrastanie chleba odbywa się różnymi metodami. Obejmuje to użycie płótna lnianego, wiklinowych koszy, plastikowych pojemników i garnków z terakoty. Jednak żaden z nich nie odpowiada rezultatom uzyskanym przez koszyk rattanowy. Oto niektóre cechy tego koszyka:

  • Materiał użyty do jego przygotowania jest całkowicie ekologiczny. Jest pozbawiony jakichkolwiek szkodliwych chemikaliów.
  • Znacznie ułatwia wyrastanie. Dlatego nadaje się zarówno dla wytrawnych piekarzy, jak i dla początkujących.
  • Kosz do wyrastania chleba jest zwykle dostępny w różnych kształtach, chociaż najczęściej używane są kosze o okrągłym i owalnym kształcie.
  • Ten kosz rattanowy zmniejsza wilgotność ciasta, co z kolei tworzy suchą skórkę na cieście i ułatwia nacinanie.
Koszyk rattanowy do wyrastania chleba
Wyrastanie chleba w koszyku

JAK UŻYWAĆ KOSZY DO WYRASTANIA CHLEBA BANNETON?

Rattan zyskał popularność z biegiem czasu, ponieważ oferuje lepsze wyrastanie ciasta niż inne materiały. Jednak mimo wszystko dobrze wyrośnięte ciasto uzyskamy tylko wtedy, gdy zna się właściwy sposób korzystania z koszyka. Oto przewodnik krok po kroku, jak prawidłowo używać kosza do wyrastania chleba :

  • Możesz zacząć od wyłożenia kosza cienką lnianą szmatką. To nada Twojemu cieście gładką konsystencję. Nie jest to jednak obowiązkowe. Możesz nawet użyć kosza w takim stanie, w jakim jest.
  • Posyp koszyk mąką ryżową. Przed posypaniem mąką spryskaj trochę wodą i wyczyść czystą szmatką, aby kosz był nie co wilgotny.
  • Niezależnie od tego, czy zdecydujesz się dodać tę warstwę lnu, czy nie, musisz lekko posypać kosz mąką. Mąka ryżowa jest uważana za najlepszą opcję do wykonania tego zadania.
  • Następnie usuń nadmiar mąki z kosza do wyrastania chleba (chodzi o to aby koszyk był pokryty bardzo cienką warstwą mąki). Nieklejąca się warstwa pochłania wilgoć z ciasta, co pomaga w prawidłowym wyrastaniu. Twoje ciasto musi idealnie przylegać go powierzchni koszyka, nie może się zbytnio kleić, jak również nie może być tak, że w ogóle się nie przyklei.
  • Teraz pozwól, aby ciasto spokojnie wyrosło w koszyku, aby nadać bochenkowi chleba solidny kształt. Zaleca się wstępne uformowanie ciasta podczas wkładania go do kosza.
  • Wierzch ciasta lekko posypać mąką i przykryć ręcznikiem. 
  • Wyrastanie powinno zająć około 1 do 3 godzin w zależności od przepisu, który stosujesz. Sugeruje się, ok 2,5h.

Jeśli nie jesteś w stanie zrobić tego dobrze za pierwszym razem, nie zniechęcaj się. Aby zapewnić sprawne wykonanie zadania, konieczne jest kondycjonowanie kosza do wyrastania pieczywa. A to oznacza, że potrzeba co najmniej trzech użyć, aby odpowiednio go przystosować. Tak więc ciasto może wydawać się lepkie i może nie schodzić dobrze za pierwszym razem.

Wystarczy, że po każdym użyciu koszyk jest wystawiony na słońce przez kilka godzin, aby wyschnął i nie rozwinęła się w nim pleśń. Wszelkie resztki ciasta należy dokładnie wyszczotkować. Nie wolno go moczyć w wodzie ani myć.

Koszyk owalny do wyrastania chleba
Jak używać kosz do wyrastania chleba

JAK WYBRAĆ KOSZ DO WYRASTANIA CHLEBA?

Teraz, gdy wiesz już, jak ważne jest używanie tych koszy, a także znasz procedurę ich używania, nadszedł czas, aby dowiedzieć się, jak wybrać odpowiedni kosz do wyrastania chleba. Wybór odpowiedniego rozmiaru jest ważny, ponieważ kosz, który jest za mały w porównaniu z ilością ciasta, spowoduje przeciążenie w miarę wzrostu poziomu ciasta. Z drugiej strony duży może prowadzić do powstania grudkowatego bochenka. Oto idealny rozmiar, który musisz wybrać na podstawie ilości ciasta:

  • Okrągły kosz do wyrastania chleba o średnicy 20 cm powinien być idealnym wyborem dla tych, którzy planują wyrośnięcie 500 gramów ciasta.
  • Owalny kosz do wyrastania o średnicy 25 cm to najlepszy wybór do wyrastania 1 kg ciasta.
  • Chociaż kosze garownicze 20 cm i 25 cm są dość poszukiwane i są łatwo dostępne na rynku, możesz również poszukać tych, które są większe. Profesjonalni piekarze, którzy wymagają przygotowania dużej ilości ciasta, mogą zdecydować się na kosz garowniczy o długości 39 cm, odpowiedni na długi bochenek chleba.

Mamy nadzieję, że to rozwiewa wszystkie Twoje wątpliwości i obawy dotyczące potrzeby i używania kosza do wyrastania pieczywa . Kosz do wyrastania chleba został specjalnie zaprojektowany, aby ułatwić lepszy wzrost i jednolitą skórkę. Dlatego z pewnością nie można podważyć jego znaczenia. Najlepsi piekarze na całym świecie ręczą za ten koszyk do chleba. Korzystanie z niego jest dość łatwe i wymaga tylko kilku prostych kroków, jednak te kroki muszą być skrupulatnie przestrzegane. Podane powyżej informacje powinny pomóc w doborze odpowiedniego rozmiaru. Posiadamy w ofercie kosz do wyrastania chleba wszystkich tych rozmiarów i gwarantujemy wysoką jakość produktu.

Tak więc, jeśli nadal nie kupiłeś tego niezbędnego narzędzia i zmagasz się z częścią impregnującą, nadszedł czas, aby kupić wysokiej jakości koszyk z rattanu i wykonać zadanie w szybki i bezproblemowy sposób.

Polecane

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel