Mazurek tradycyjny | Przepis na wielkanoc
2022-02-09

Przepis na tradycyjny Polski mazurek
Przedstawiamy państwu prosty przepis na tradycyjny mazurek, którego wykonanie zajmie tylko kilkadziesiąt minut, a zachwycona będzie cała rodzina. Idealny przepis na wielkanoc.
Składniki na mazurek (duża porcja):
Dla blachy 30/23cm dodaj tylko połowę poniższych składników, czyli zamiast 2 jajek to 1.
- 2 żółtka jaja, 2 jaja,
- 2 łyżki miodu,
- 2 szklanki cukru,
- 120dag mąki, 2 łyżeczki sody,
- 30dag masła
- 6 łyżek śmietany
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 5 łyżeczek cukry waniliowego,
- 1 litr mleka
Masa:
- 1 kopiasta łyżka grysiku
- 1 szklanka cukru
- 1 kostka masła,
- 1 kieliszek wódki lub brandy,
- sok z cytryny
- 2 żółtka z częściami białek,
Dodatki:
- Powidła, kokos, polewa czekoladowa,


Sposób wykonania:
- Masło roztapiamy razem z miodem, najlepiej w metalowej misce nałożonej na garnek z wrzącą wodą. W osobnej misce ubijamy jajka z cukrem i dodajemy roztopione masło, proszek do pieczenia, mąkę przecedzoną przez sito, śmietanę i proszek do pieczenia. Bardzo dokładnie rozrabiamy ciasto, a następnie dzielimy na 3 części. Każdą z części rozwałkowujemy na blache o wymiarach ok. 30/23 cm (zwykła, duża blacha) i pieczemy 20 minut w 180*C. Po upieczeniu spodów, dokładnie je studzimy.
- Zagotowujemy grysik. Wymieszać trzeba mleko, z cukrem i grysikiem, a następnie to zagotować. Gotujemy do zgęstnienia, a następnie odstawiamy do ostudzenia. Jak grysik jest delikatnie przestudzony, ale jeszcze ciepły to dodajemy masło, aby się rozpuściło i studzimy do końca. Następnie dodajemy żółtko z odrobiną białka, alkohol, sok z cytryny i wszystko miksujemy na najmniejszych obrotach, tak aby wszystkie składniki się po prostu połączony, a nie zmieliły na gładką masę.
- Na pierwszy przygotowany spód wykładamy nasze powidła i przykrywamy następnym ciastem, przekładamy grysikiem i przykrywamy ostatnim plackiem. Polewamy czekoladą i posypujemy kokosem. Tak przygotowane ciasto powinno poleżeć najlepiej całą noc w lodówce lub w chłodnym miejscu, aby zmiękło. Po tym czasie jest najlepsze :) Mazurek gotowy
Makroskładniki (tabela kalorii) mazurka na 100g:
- 443,0 kalorii/kcal
- Białko 4g
- Węglowodany 59,3g
- Tłuszcze 20,9g
Pokaż więcej wpisów z
Luty 2022
Polecane

Brytfanna emaliowana prostokątna 39,5x33,5x4,5 cm
90,19 zł brutto/1szt.Najniższa cena produktu w okresie 30 dni przed wprowadzeniem obniżki 74,91 zł/1szt.Cena regularna 94,99 zł brutto/1szt.