akcesoria kuchenne blog kulinarny
2022-02-09
Mazurek tradycyjny | Przepis na wielkanoc

Przepis na tradycyjny Polski mazurek

Przedstawiamy państwu prosty przepis na tradycyjny mazurek, którego wykonanie zajmie tylko kilkadziesiąt minut, a zachwycona będzie cała rodzina. Idealny przepis na wielkanoc.

Składniki na mazurek (duża porcja):

Dla blachy 30/23cm dodaj tylko połowę poniższych składników, czyli zamiast 2 jajek to 1. 

  • 2 żółtka jaja, 2 jaja,
  • 2 łyżki miodu, 
  • 2 szklanki cukru,
  • 120dag mąki, 2 łyżeczki sody,
  • 30dag masła
  • 6 łyżek śmietany
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 5 łyżeczek cukry waniliowego,
  • 1 litr mleka

Masa:

  • 1 kopiasta łyżka grysiku
  • 1 szklanka cukru
  • 1 kostka masła,
  • 1 kieliszek wódki lub brandy,
  • sok z cytryny
  • 2 żółtka z częściami białek,

Dodatki:

  • Powidła, kokos, polewa czekoladowa,
tradycyjny mazurek przepis wielkanoc

Sposób wykonania:

  1. Masło roztapiamy razem z miodem, najlepiej w metalowej misce nałożonej na garnek z wrzącą wodą. W osobnej misce ubijamy jajka z cukrem i dodajemy roztopione masło, proszek do pieczenia, mąkę przecedzoną przez sito, śmietanę i proszek do pieczenia. Bardzo dokładnie rozrabiamy ciasto, a następnie dzielimy na 3 części. Każdą z części rozwałkowujemy na blache o wymiarach ok. 30/23 cm (zwykła, duża blacha) i pieczemy 20 minut w 180*C. Po upieczeniu spodów, dokładnie je studzimy.
  2. Zagotowujemy grysik. Wymieszać trzeba mleko, z cukrem i grysikiem, a następnie to zagotować. Gotujemy do zgęstnienia, a następnie odstawiamy do ostudzenia. Jak grysik jest delikatnie przestudzony, ale jeszcze ciepły to dodajemy masło, aby się rozpuściło i studzimy do końca. Następnie dodajemy żółtko z odrobiną białka, alkohol, sok z cytryny i wszystko miksujemy na najmniejszych obrotach, tak aby wszystkie składniki się po prostu połączony, a nie zmieliły na gładką masę. 
  3. Na pierwszy przygotowany spód wykładamy nasze powidła i przykrywamy następnym ciastem, przekładamy grysikiem i przykrywamy ostatnim plackiem. Polewamy czekoladą i posypujemy kokosem. Tak przygotowane ciasto powinno poleżeć najlepiej całą noc w lodówce lub w chłodnym miejscu, aby zmiękło. Po tym czasie jest najlepsze :) Mazurek gotowy

Makroskładniki (tabela kalorii) mazurka na 100g:

  • 443,0 kalorii/kcal
  • Białko 4g
  • Węglowodany 59,3g
  • Tłuszcze 20,9g

Polecane

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel