akcesoria kuchenne blog kulinarny
2019-07-24
Przechowywanie żywności – jak robić to dobrze?Obecnie możemy w sklepach wybierać różnorakie produkty i korzystać z bogatych ofert. Każdemu z nas zdarza się czasem kupić więcej żywności, niż faktycznie potrzebujemy, czy też ugotować więcej, niż jesteśmy w stanie zjeść. Co robić z nadmiarem żywności? Jak przechowywać dodatkowe produkty, by nie zepsuły się zbyt szybkość? Jak należy pakować i przechowywać porcje posiłku, by móc cieszyć się nim później? W tym artykule przedstawiamy sposoby na poprawne przechowywanie żywności.

Po zakupach

Przychodzimy do domu z siatkami pełnymi ulubionych owoców, warzyw, wędlin czy nabiałem. Wybrane produkty powinny być przechowywane w odpowiednich warunkach, by zachowały świeżość i walory smakowe. Odruchowo układamy żywność w lodówce. Warto jednak pamiętać, że pomidory smakują lepiej, gdy przechowujemy je poza lodówką, a pieczywo lubi przebywać w drewnianym chlebaku lub lnianym woreczki. Skąd możemy wiedzieć, które produkty jak przechowywać? Dobrym sposobem jest zorientowanie się, w jakich warunkach dane produkty są przechowywane w sklepie. Warzywa i owoce w koszach możemy trzymać poza lodówką. Produkty delikatnie schłodzone możemy włożyć do specjalnych szuflad lodówkowych przeznaczonych na warzywa i owoce. Nabiał również jest przechowywany w sklepowych lodówkach – wystarczy, że to samo rozwiązanie zastosujemy w domu. Puszki i konserwy znajdują się na zwykłych półkach, w suchym miejscu i temperaturze pokojowej. Możemy więc przechowywać je w takich samych warunkach we własnej kuchni.

Pojemniki na żywność

Na rynku dostępna jest szeroka gama różnego rodzaju pojemników. To w nich możemy przenosić posiłki do pracy, szkoły czy przechowywać je w domu. Prosty pojemnik plastikowy świetnie posłuży jako śniadaniówka. Możemy także przenieść w nim dodatkową porcję kolacji lub obiadu, dzięki czemu zjemy pyszny i ulubiony posiłek na lunch. Dobrym pomysłem jest wykorzystanie w kuchni woreczków strunowych. Jeżeli z gotowania spaghetti lub innej potrawy zostało nam trochę sosu, możemy ostrożnie wlać go do woreczka, a następnie zamknięty włożyć do zamrażarki. W ten sposób zyskujemy gotowy sos, który możemy odmrozić i zjeść w dowolnym momencie. Zamrażanie produktów takich jak owoce lub warzywa to doskonały sposób, by zachować ich walory smakowe i móc zjeść wtedy, gdy mamy na nie ochotę. Ponadto, mrożone owoce świetnie nadają się do smoothies.


Wiele przydanych pojemników oraz innych akcesoriów do przechowywania żywności znajdą Państwo na naszej stronie.
www.orionagd.pl/przechowywanie-zywnosci

Polecane

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel