Przepis na bigos tradycyjny - prosty i sprawdzony
2022-12-14

Bigos tradycyjny na święta i nie tylko
Bigos to dla nas Polaków jedna z najważniejszych potraf i to nie tylko na święta. Jego prostota wykonania i rewelacyjny smak skradły serca wielu z nas. Niektórzy nie wyobrażają sobie świąt bez tradycyjnego bigosu. Jest to potrawa tak dobra, że doczekała się również wielu różnych wersji i przeróbek, jednak my przedstawiamy państwu wersję najbardziej znaną i lubianą, czyli tradycyjną.
Składniki:
- 500 g mięsa wieprzowego
- 200 g kiełbasy staropolskiej lub zwykłej
- 1 duża cebula
- 2 łyżki oleju roślinnego (najlepiej rzepakowego)
- 3 szklanki bulionu albo wody
- 30 g suszonych grzybów najlepiej borowików
- 2 łyżki powidła śliwkowego
- 1 jabłko (najlepiej jeśli będzie kwaskowate) - opcjonalnie
- 1 kg kiszonej kapusty
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka masła min. 82% tłusczu
- 1 łyżka mąki
- Przyprawy: kminek, liść laurowy, ziele angielskie i majeranek

Sposób wykonania
- Cebulę pokroić w piórka lub w kostkę, jak kto woli. Zeszklić ją delikatnie na patelni a następnie dodać pokrojone w kostkę mięso i razem podsmażyć.
- Jak mięso zostało już podsmażone, to dodajemy gorący bulion lub wodę z szczyptą pieprzu i soli, a następnie grzyby (najlepiej połamać je przed wrzuceniem) i gotować przez ok. 45 min pod przykryciem.
- Dodać jeden listek laurowy, pół garści ziela angielskiego, łyżeczkę kminku, łyżeczkę majeranku, powidła śliwkowe lub posiekane śliwki, oraz jabłko posiekane w kosteczkę.
- Kapustę kiszoną odcisnąć i posiekać, a następnie wrzucić do garnka ze szklanką wody. Przykryć i gotować przez ok. 15 minut.
- Kiełbasę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Dodać ją do kapusty i gotować przez ok. 30 minut. Pod koniec dodać przecier pomidorowy.
- Mąkę sypiemy na suchą patelnię i smażymy, gdy zacznie brązowieć dodać łyżkę masła i mieszać aż masło się rozpuści.
- Trzymając patelnię na ogniu dodać stopniowo kilka łyżek kapusty cały czas mieszając. Przełożyć zawartość patelni z powrotem do garnka, wymieszać i zagotować.
Pokaż więcej wpisów z
Grudzień 2022