Pyszne gofry dla całej rodziny lub na wieczór do ulubionego filmu to dodatek idealny. Gofry to jeden z najpopularniejszych deserów na całym świecie i właśnie dlatego w łatwy i przystępny sposób pokażemy jak zrobić je odpowiednio, tak aby były chrupiące i wypieczone w środku. Do dzieła!
Rozgrzej gofrownicę lub patelnie do robienia gofrów. W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól, a następnie odłóż wymieszane składniki na bok.
W małej misce ubij mleko i jajka; zalej mieszanką mąki i delikatnie wymieszaj.
Rozpuść masło lub margarynę, ale uważaj, aby go nie przypalić. Masło najlepiej rozpuszcza się w metalowej misce postawionej na garnek, w którym znajduje się woda na dnie. Jeśli tak zrobimy to na pewno się nie przypali i będziemy mogli łatwiej kontrolować temperaturę.
Dodaj rozpuszczone masło do reszty składników.
Gotową masą zalej gofrownicę lub patelnię i smaż na złoty kolor. Takie gofry najlepiej podawać z bita śmietaną i słodkim sosem lub owocami.
Tak, można zrobić gofry bez gofrownicy na zwykłej patelni lub na patelni grillowej, jednak nie wyjdą one takie same i tak samo grube jak na gofrownicy, ponieważ ważne jest aby je opiekać z dwóch stron dzięki czemu stają się puszyste i chrupiące.