akcesoria kuchenne blog kulinarny
2022-02-02
Przepis na chrupiące gofry z truskawkami | Jak zrobić?

Przepis na chrupiące gofry

Pyszne gofry dla całej rodziny lub na wieczór do ulubionego filmu to dodatek idealny. Gofry to jeden z najpopularniejszych deserów na całym świecie i właśnie dlatego w łatwy i przystępny sposób pokażemy jak zrobić je odpowiednio, tak aby były chrupiące i wypieczone w środku. Do dzieła!

Składniki na chrupiące gofry:

  • 2 jajka
  • 1 szklanki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ok. 50g roztopionego masła lub margaryny
  • 2 łyżki cukru
  • 1/3 łyżeczki soli

Niezbędne przedmioty:

  • Gofrownica lub patelnia obustronna do robienia gofrów,
  • miska do wymieszania składników,
  • Mikser lub rózga/mieszadełko ręczne,
  • Łopatka kuchenna do wyciągania gofrów, 
  • Chochla lub coś czym będziemy nalewać naszą masę do gofrów,
Pyszne chrupiące gofry łatwe w 5 min
Okrągłe gofry czy kwadratowe

Wskazówki

Krok 1

Rozgrzej gofrownicę lub patelnie do robienia gofrów. W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól, a następnie odłóż wymieszane składniki na bok.

Krok 2

W małej misce ubij mleko i jajka; zalej mieszanką mąki i delikatnie wymieszaj.

Krok 3 

Rozpuść masło lub margarynę, ale uważaj, aby go nie przypalić. Masło najlepiej rozpuszcza się w metalowej misce postawionej na garnek, w którym znajduje się woda na dnie. Jeśli tak zrobimy to na pewno się nie przypali i będziemy mogli łatwiej kontrolować temperaturę. 

Krok 4 

Dodaj rozpuszczone masło do reszty składników.

Krok 5

Gotową masą zalej gofrownicę lub patelnię i smaż na złoty kolor. Takie gofry najlepiej podawać z bita śmietaną i słodkim sosem lub owocami.

Gofry Makroskładniki 100g:

  • 220 Kalorii/kcal
  • 30g węglowodanów,
  • 5g białka
  • 15g tłuszczu

Czy można zrobić gofry bez gofrownicy?

Tak, można zrobić gofry bez gofrownicy na zwykłej patelni lub na patelni grillowej, jednak nie wyjdą one takie same i tak samo grube jak na gofrownicy, ponieważ ważne jest aby je opiekać z dwóch stron dzięki czemu stają się puszyste i chrupiące.

pixel