Przepis na chrupiące gofry z truskawkami | Jak zrobić?

Przepis na chrupiące gofry
Pyszne gofry dla całej rodziny lub na wieczór do ulubionego filmu to dodatek idealny. Gofry to jeden z najpopularniejszych deserów na całym świecie i właśnie dlatego w łatwy i przystępny sposób pokażemy jak zrobić je odpowiednio, tak aby były chrupiące i wypieczone w środku. Do dzieła!
Składniki na chrupiące gofry:
- 2 jajka
- 1 szklanki mąki
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ok. 50g roztopionego masła lub margaryny
- 2 łyżki cukru
- 1/3 łyżeczki soli
Niezbędne przedmioty:
- Gofrownica lub patelnia obustronna do robienia gofrów,
- miska do wymieszania składników,
- Mikser lub rózga/mieszadełko ręczne,
- Łopatka kuchenna do wyciągania gofrów,
- Chochla lub coś czym będziemy nalewać naszą masę do gofrów,


Wskazówki
Krok 1
Rozgrzej gofrownicę lub patelnie do robienia gofrów. W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól, a następnie odłóż wymieszane składniki na bok.
Krok 2
W małej misce ubij mleko i jajka; zalej mieszanką mąki i delikatnie wymieszaj.
Krok 3
Rozpuść masło lub margarynę, ale uważaj, aby go nie przypalić. Masło najlepiej rozpuszcza się w metalowej misce postawionej na garnek, w którym znajduje się woda na dnie. Jeśli tak zrobimy to na pewno się nie przypali i będziemy mogli łatwiej kontrolować temperaturę.
Krok 4
Dodaj rozpuszczone masło do reszty składników.
Krok 5
Gotową masą zalej gofrownicę lub patelnię i smaż na złoty kolor. Takie gofry najlepiej podawać z bita śmietaną i słodkim sosem lub owocami.
Gofry Makroskładniki 100g:
- 220 Kalorii/kcal
- 30g węglowodanów,
- 5g białka
- 15g tłuszczu
Czy można zrobić gofry bez gofrownicy?
Tak, można zrobić gofry bez gofrownicy na zwykłej patelni lub na patelni grillowej, jednak nie wyjdą one takie same i tak samo grube jak na gofrownicy, ponieważ ważne jest aby je opiekać z dwóch stron dzięki czemu stają się puszyste i chrupiące.