akcesoria kuchenne blog kulinarny
2022-04-12
Przepis na faworki - chruściki

Przepis na faworki, szybki i prosty

Przedstawiamy bardzo szybki i prosty przepis na faworki z dosłownie kilku składników, które znajdziesz w swojej kuchni. 

Składniki na faworki:

  • 4 żółtka jaj
  • 2 szklanki mąki pszennej (300g)
  • 1 łyżka spirytusu (lub ocet 6%) (opcjonalnie)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • ok. 5 kopiatych łyżek gęstej, kwaśniej śmietany
  • olej do smażenia
  • cukier puder
faworki-chrusciki-przepis

 

Sposób przygotowania:

  1. Sól, cukier i mąkę wymieszać. Teraz dodajemy, żółtka, śmietanę i spirytus jeśli ktoś chce, ale nie jest konieczne. Zagniatamy na jednolite ciasto, a następnie przekładamy ciasto na blat i wałkujemy przez ok. 12-15 min. Nie chodzi tylko, o rozwałkowanie, ale również o to, aby ciasto było bardzo jednolite i dobrze ubite. Dzięki temu faworki będą chrupiące bez bąbelków. Finalnie ciasto rozwałkowujemy na kilka milimetrów 3-4mm.
  2. Rozwałkowywane ciasto możemy lekko opruszyć mąką, jednak nie sypmy jej zbyt dużo. Rozwałkowane ciasto pokroić najpierw na paski o szerokości ok. 3- 4 cm, następnie na prostokąty lub równoległoboki o długości ok. 9- 10 cm. Każdy kawałek naciąć w środku i przez nacięcie przeciągnąć jeden koniec.
  3. Faworki (chruściki) wkładamy do rozgrzanego oleju i smażymy na złocisty kolor. Wyciągamy je z oleju, a następnie obsypujemy cukrem pudrem dla smaku i dekoracji. Smacznego :)
faworki z cukrem pudrem przepis prosty

Faworki(chrust, chruściki), Kalorie:

  Faworki 100g Porcja ok. 18g
Kalorie 500 kcal 83 kcal
Białko 8,7 g 1,4 g
Tłuszcz 30,6 g 5,2 g
Węglowodany 49,2 g  8,9 g
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel