Przepis na faworki - chruściki
2022-04-12

Przepis na faworki, szybki i prosty
Przedstawiamy bardzo szybki i prosty przepis na faworki z dosłownie kilku składników, które znajdziesz w swojej kuchni.
Składniki na faworki:
- 4 żółtka jaj
- 2 szklanki mąki pszennej (300g)
- 1 łyżka spirytusu (lub ocet 6%) (opcjonalnie)
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- ok. 5 kopiatych łyżek gęstej, kwaśniej śmietany
- olej do smażenia
- cukier puder

Sposób przygotowania:
- Sól, cukier i mąkę wymieszać. Teraz dodajemy, żółtka, śmietanę i spirytus jeśli ktoś chce, ale nie jest konieczne. Zagniatamy na jednolite ciasto, a następnie przekładamy ciasto na blat i wałkujemy przez ok. 12-15 min. Nie chodzi tylko, o rozwałkowanie, ale również o to, aby ciasto było bardzo jednolite i dobrze ubite. Dzięki temu faworki będą chrupiące bez bąbelków. Finalnie ciasto rozwałkowujemy na kilka milimetrów 3-4mm.
- Rozwałkowywane ciasto możemy lekko opruszyć mąką, jednak nie sypmy jej zbyt dużo. Rozwałkowane ciasto pokroić najpierw na paski o szerokości ok. 3- 4 cm, następnie na prostokąty lub równoległoboki o długości ok. 9- 10 cm. Każdy kawałek naciąć w środku i przez nacięcie przeciągnąć jeden koniec.
- Faworki (chruściki) wkładamy do rozgrzanego oleju i smażymy na złocisty kolor. Wyciągamy je z oleju, a następnie obsypujemy cukrem pudrem dla smaku i dekoracji. Smacznego :)

Faworki(chrust, chruściki), Kalorie:
| Faworki 100g | Porcja ok. 18g | |
| Kalorie | 500 kcal | 83 kcal |
| Białko | 8,7 g | 1,4 g |
| Tłuszcz | 30,6 g | 5,2 g |
| Węglowodany | 49,2 g | 8,9 g |
Pokaż więcej wpisów z
Kwiecień 2022