Przepis na najlepsze pączki.

Przepis na najlepsze pączki.
Już wkrótce tłusty czwartek, dzień w którym możemy rozkoszować się pysznymi pączkami.
Jakie pączki wybierzesz? Zakupione w cukierni czy przygotujesz je w domu?
W tłusty czwartek cukiernie wymyślają różne wariacje związane z przygotowaniem pączka, klasyczna słodkość potrafi zmienić się w prawdziwe cukiernicze dzieła sztuki. Wypełnione kremami, serkami, marmoladami czy nawet czekoladą kuszą swoją słodkością.
A co powiesz na to by w tym roku przygotować pączki w domu?
Wypróbuj Nasz sprawdzony przepis na pyszne, klasyczne pączki.
Składniki na 15 pączków:
- 450 g mąki pszennej
- 40 g świeżych drożdży
- 80 g masła 82%
- 80 g cukru
- 3 żółtka
- 1 jajko
- 230 ml mleka
Dodatkowo:
Nadzienie do pączka np. powidła, marmolada, dżem.

Przygotowanie domowych pączków.
Letnie mleko wymieszać z łyżeczką cukru oraz dodać pokruszone drożdże. Odstawić do wyrośnięcia na 10-15 minut. W międzyczasie masło roztopić w garnuszku. Żółtka, jajko i pozostało cukier wymieszać około 1 min w mikserze. Do miski wsypać mąkę, dodać zaczyn oraz masę z jajkami. Wyrobić ciasto w mikserze z przeznaczeniem do mieszania ciasta drożdżowego. Podczas mieszania dodawać stopniowo roztopione masło. Ciasto wyrobić na gładką masę. Wyrobione ciasto odstawić w ciepłe miejsce, nakryć ściereczką i odczekać 1h, aż ciasto podwoi swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto, przekładamy na stolnicę, podsypujemy mąką i wałkujemy na grubość około 1,5 cm. Szklanką wycinamy kształt okręgu, nakładamy wypełnienie i przykrywamy kolejną porcją ciasta, następnie zlepiamy brzegi i nadajemy kształt pączka. Tak przygotowane ciasto, przykrywamy ściereczką i odkładamy na 30 min do ponownego wyrośnięcia.
Tak przygotowane pączki smażymy w głębokim garnku na głębokim tłuszczu, obracając z każdej ze stron. Upieczone pączki wykładać na ręczniki papierowe, aby odsączyć tłuszcz. Posypać cukrem pudrem.