Przepis na pizze włoską w domu
2022-03-14
Składniki:
- 150 ml ciepłej wody (nie za gorącej)
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 250 g mąki pszennej (najlepiej typ 00 rekomendowany do ciasta pizzy, a jeśli nie masz to jak najniższy numer)
- 25 g świeżych drożdży (lub 7 g drożdży w proszku instant)
Sposób przygotowania:
- Jeśli używamy świeżych drożdży to przed przygotowaniem wyciągnijmy je na 15-20 minut z lodówki, aby nie co się ociepliły. Następnie przygotowujemy roztwór, na który będzie się składać woda, sól, cukier i oczywiście drożdże. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na bok na jakieś 15-20 minut aż do uzyskania delikatnej piany na powierzchni, która oznaczać będzie, że drożdże zaczęły pracować.
- Mąkę wsypać do miski (nie musimy jej przesiewać), a następnie wlać nasz roztwór. Przez ok. 3-4min. mieszać wszystkie składniki.
- Jeśli już połączyliśmy wszystkie składniki, to czas wyrobić ciasto. Przygotowaną mieszankę układamy na stole, posypujemy mąką i ugniatamy aż do uzyskania jednolitej i gładkiej masy.
- Takie ciasto wkładamy do miski i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy na bok na ok. 1-2h żeby ciasto dobrze wyrosło.
- Tak przygotowane i wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę i dzielimy na dwie kulki.
- Układamy naszą kulkę na blachę posypana delikatnie mąką i formujemy dysk. Blacha o średnicy 32 cm powinna być idealna.
- Wyłożyć cienką warstwę sosu pomidorowego, ser*(najlepiej jak najtwardszy jeśli jest to żółty, oraz mozarellę) oraz ulubione dodatki. Możemy odczekać ok. 15 minut na delikatne wyrośnięcie ciasta lub od razu włożyć do piekarnika nagrzanego do 280 stopni na ok. 10 minut.
Makroskładniki i kalorie na 100g:
Wartość energetyczna (kcal) 266 |
Tłuszcz 10 g | |
Kwasy tłuszczowe nasycone 4,5 g | |
Kwasy tłuszczowe trans 0,2 g | |
Cholesterol 17 mg | |
Sód 598 mg | |
Potas 172 mg | |
Węglowodany 33 g | |
Błonnik 2,3 g | |
Cukry 3,6 g | |
Białko 11 g |
Pokaż więcej wpisów z
Marzec 2022