Składniki:
- 350g suszonych śliwek
- Oliwa lub olej roślinny najlepiej rzepakowy
- 1 kg świeżego schabu
- 1/2 opakowania suszonego cząbru, 1 łyżeczka ziół prowansalskich, sól i pieprz do smaku,
- 6x wykałaczki lub więcej
- 0,75 szklanki wody lub najlepiej bulionu mięsnego
- Dodatkowo możemy dodać 1 łyżkę powideł śliwkowych, aby lepiej związać śliwki
|
Przygotowanie:
- Świeży schab umieścić na blacie lub dużej desce do krojenia. Następnie nacinać schab z boku w taki sposób, aby powstał z niego 1/1,5 cm plaster mięsa.
- Mięso od środka przyprawić solą i pieprzem. Cząber i zioła prowansalskie wymieszać i jedną łyżeczkę dodać do środka.
- Następnym krokiem jest umieszczenie w środku śliwek, trzeba zawijać schab i umieszczać równomiernie śliwki i uważać jednocześnie, aby nie było ich za dużo. Zostawić trochę śliwek do pieczenia.
- Spiąć cały rulon schabu wykałaczkami i natrzeć resztą przypraw.
- Mięso umieścić w brytfannie lub szklanym naczyniu żaroodpornym i polać dwoma łyżkami oleju. Obłożyć je resztą śliwek i odłożyć do lodówki najlepiej na jedną dobę.
- Następnie nasze mięso musimy wyciągnąć z lodówki jakąś godzinę przed pieczeniem, tak aby nabrało temperatury pokojowej. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
- Na rozgrzaną patelnię wlewany pozostały olej i smażymy mięso z każdej strony, tak aby zamknęły sie pory, czyli bardzo krótko.
- Po smażeniu wkładamy je z powrotem do naczynia i polewamy wodą lub bulionem, oraz dodajemy powidła śliwkowe jeśli uwzględniliśmy je w przepisie. Mięso zaś polewamy łyżką oleju.
- Pieczemy pod przykryciem 40 minut, po tym czasie obracamy mięso na drugą stronę i pieczemy dodatkowe 20 minut. Łącznie pieczemy 60 minut. Nie przekraczać tego czasu ponieważ mięso może się bardzo wysuszyć.
- Upieczone mięso wyciągamy z naczynia, a ciecz która została trzeba zmiksować ją z pozostałymi tam śliwkami dzięki czemu uzyskamy idealny sos do schabu.
- Takie mięso jest już gotowe do podania. Możemy podawać je na ciepło lub zaczekać do ostudzenia. Smacznego!
|