akcesoria kuchenne blog kulinarny
2022-03-01
Przepis na schab ze śliwką tradycyjny na Wielkanoc

Składniki:

  • 350g suszonych śliwek 
  • Oliwa lub olej roślinny najlepiej rzepakowy
  • 1 kg świeżego schabu
  • 1/2 opakowania suszonego cząbru, 1 łyżeczka ziół prowansalskich, sól i pieprz do smaku,
  • 6x wykałaczki lub więcej
  • 0,75 szklanki wody lub najlepiej bulionu mięsnego
  • Dodatkowo możemy dodać 1 łyżkę powideł śliwkowych, aby lepiej związać śliwki

Przygotowanie:

  1. Świeży schab umieścić na blacie lub dużej desce do krojenia. Następnie nacinać schab z boku w taki sposób, aby powstał z niego 1/1,5 cm plaster mięsa. 
  2. Mięso od środka przyprawić solą i pieprzem. Cząber i zioła prowansalskie wymieszać i jedną łyżeczkę dodać do środka. 
  3. Następnym krokiem jest umieszczenie w środku śliwek, trzeba zawijać schab i umieszczać równomiernie śliwki i uważać jednocześnie, aby nie było ich za dużo. Zostawić trochę śliwek do pieczenia.
  4. Spiąć cały rulon schabu wykałaczkami i natrzeć resztą przypraw.
  5. Mięso umieścić w brytfannie lub szklanym naczyniu żaroodpornym i polać dwoma łyżkami oleju. Obłożyć je resztą śliwek i odłożyć do lodówki najlepiej na jedną dobę.
  6. Następnie nasze mięso musimy wyciągnąć z lodówki jakąś godzinę przed pieczeniem, tak aby nabrało temperatury pokojowej. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
  7. Na rozgrzaną patelnię wlewany pozostały olej i smażymy mięso z każdej strony, tak aby zamknęły sie pory, czyli bardzo krótko. 
  8. Po smażeniu wkładamy je z powrotem do naczynia i polewamy wodą lub bulionem, oraz dodajemy powidła śliwkowe jeśli uwzględniliśmy je w przepisie. Mięso zaś polewamy łyżką oleju. 
  9. Pieczemy pod przykryciem 40 minut,  po tym czasie obracamy mięso na drugą stronę i pieczemy dodatkowe 20 minut.  Łącznie pieczemy 60 minut. Nie przekraczać tego czasu ponieważ mięso może się bardzo wysuszyć.
  10. Upieczone mięso wyciągamy z naczynia, a ciecz która została trzeba zmiksować ją z pozostałymi tam śliwkami dzięki czemu uzyskamy idealny sos do schabu.
  11. Takie mięso jest już gotowe do podania. Możemy podawać je na ciepło lub zaczekać do ostudzenia. Smacznego!

 

Schab pieczony ze śliwką

Polecane

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel