akcesoria kuchenne blog kulinarny
2022-02-04
Przepis na stek | Jak zrobić idealny w domu na patelni? Jakie mięso?

Idealny stek w domu

Idealny stek smakuje wyśmienicie, a receptura gwarantuje staranne przygotowanie w domu. Wypróbuj i ciesz się!

Składniki na pyszny stek:

  • 2 gałązki tymianku,
  • 500g mięsa (antrykot, polędwica lub rostbef),
  • 60ml Oleju rzepakowego
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 2 ząbki czosnku
  • Sól i pieprz do smaku

Przyrządy:

  • Patelnia najlepiej ze stali nierdzewnej lub żeliwna
  • szczypce lub łopatka do przekładania steka,
  • Pędzelek do posmarowania tłuszczem
  • Ostry nóż do steków
Jak zrobić idealny stek w domu na patelni?
Stek z polędwicy w domu z frytkami

Sposób przygotowania:

  1. Aby uzyskać idealny stek, wyjmij mięso z lodówki 30 minut wcześniej, aby mogło osiągnąć temperaturę pokojową. Rozgrzej piekarnik do 150 - 160 stopni, grzanie górne i dolne.
  2. Dopraw mięso solą i pieprzem wedle uznania,
  3. Rozgrzej olej na patelni. Nie wkładaj mięsa na patelnię, dopóki patelnia i olej nie będą naprawdę gorące.
  4. Kiedy już patelnia będzie wystarczająco rozgrzana, a poznasz to dzięki temu, że jak umieścisz mięso na niej to zacznie mocno skwierczeć, to zacznij obsmażać steka z dwóch stron na każdej po 90sekund.
  5. Następnie dodaj masło na patelnię i pozwól mu się roztopić. Dodaj gałązki rozmarynu i tymianku oraz ząbki czosnku dla dodatkowego smaku.  
  6. Obsmażone mięso układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika o temperaturze 150°C na 5-10 minut.  
  7. Stek wyjąć z piekarnika i zawinąć w folię aluminiową, odstawić na około 4-5 minut. Następnie pokrój na kawałki na drewnianej desce i gotowe.

Makroskładniki na 100g:

  • 135kcal
  • 20.8g białka
  • 4,6g tłuszczu
  • 2.4g węglowodanów

Z czym podawać stek?

Stek najlepiej smakuje z delikatnymi sosami lub/i ewentualnie z delikatnymi dodatkami. Jeśli chodzi o sos to najbardziej popularny do steka jest chimichuri. Stek można również serwować z sosem pieprzowym lub masłem ziołowo czosnkowym. Jeśli chodzi o warzywa to bardzo dobrze sprawdzą się frytki w każdej odmianie. Do steka również bardzo pasuje ciemne pieczywo.

 

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel