Przepis na stek | Jak zrobić idealny w domu na patelni? Jakie mięso?
2022-02-04

Idealny stek w domu
Idealny stek smakuje wyśmienicie, a receptura gwarantuje staranne przygotowanie w domu. Wypróbuj i ciesz się!
Składniki na pyszny stek:
- 2 gałązki tymianku,
- 500g mięsa (antrykot, polędwica lub rostbef),
- 60ml Oleju rzepakowego
- 2 gałązki rozmarynu
- 2 ząbki czosnku
- Sól i pieprz do smaku
Przyrządy:
- Patelnia najlepiej ze stali nierdzewnej lub żeliwna
- szczypce lub łopatka do przekładania steka,
- Pędzelek do posmarowania tłuszczem
- Ostry nóż do steków


Sposób przygotowania:
- Aby uzyskać idealny stek, wyjmij mięso z lodówki 30 minut wcześniej, aby mogło osiągnąć temperaturę pokojową. Rozgrzej piekarnik do 150 - 160 stopni, grzanie górne i dolne.
- Dopraw mięso solą i pieprzem wedle uznania,
- Rozgrzej olej na patelni. Nie wkładaj mięsa na patelnię, dopóki patelnia i olej nie będą naprawdę gorące.
- Kiedy już patelnia będzie wystarczająco rozgrzana, a poznasz to dzięki temu, że jak umieścisz mięso na niej to zacznie mocno skwierczeć, to zacznij obsmażać steka z dwóch stron na każdej po 90sekund.
- Następnie dodaj masło na patelnię i pozwól mu się roztopić. Dodaj gałązki rozmarynu i tymianku oraz ząbki czosnku dla dodatkowego smaku.
- Obsmażone mięso układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika o temperaturze 150°C na 5-10 minut.
- Stek wyjąć z piekarnika i zawinąć w folię aluminiową, odstawić na około 4-5 minut. Następnie pokrój na kawałki na drewnianej desce i gotowe.
Makroskładniki na 100g:
-
135kcal
- 20.8g białka
- 4,6g tłuszczu
- 2.4g węglowodanów
Z czym podawać stek?
Stek najlepiej smakuje z delikatnymi sosami lub/i ewentualnie z delikatnymi dodatkami. Jeśli chodzi o sos to najbardziej popularny do steka jest chimichuri. Stek można również serwować z sosem pieprzowym lub masłem ziołowo czosnkowym. Jeśli chodzi o warzywa to bardzo dobrze sprawdzą się frytki w każdej odmianie. Do steka również bardzo pasuje ciemne pieczywo.
Pokaż więcej wpisów z
Luty 2022