akcesoria kuchenne blog kulinarny
2022-02-09
Przepis na tiramisu | Kwestia smaku | jak zrobić?

Przepis na tiramisu - przejdźmy do rzeczy :)

Niezapomnianie pyszny, bogaty i słodki, ten przepis na tiramisu sprawi, że będziesz mieć ochotę na tiramisu znacznie częściej :)

 

Składniki na tiramisu:

Nadzienie tiramisu:

  • 80g żółtka (ok. 4 żółtek)
  • 80g cukru pudru / 2x
  • 300g serka mascarpone
  • 80g białka (ok.3 białek)

Syrop kawowy:

  • 150g cukru pudru
  • 150ml zimnej wody
  • 4 porcje kawy espresso

Reszta składników:

  • 150-175g Lady Fingers lub Sponge Fingers (biszkopty w kształcie pajdy) inaczej nazywane "kocie języczki"
  • Kakao w proszku
  • Opcjonalnie: gorzka czekolada (do tarcia), sos karmelowy

 

Przepis na tiramisu kwestia smaku jak zrobic
Proste i szybkie tiramisu

Sposób przygotowania tiramisu:

Nadzienie tiramisu:

  • Zacznij od ubijania żółtek
  • Następnie włóż porcję cukru pudru do rondla, zalej zimną wodą i zagotuj. Zmniejsz palnik do minimum i ciągle mieszaj, aż cukier się rozpuści, a mieszanina stanie się klarowna, powinno to zająć około 3-5 minut, ważne jest, aby mieszanka nie była zbyt gorąca i żeby zbyt mocno nie wrzała, żądana temperatura mieszanki to około 116°C (przydaje się tutaj przenośny termometr)
  • Gdy syrop cukrowy będzie gotowy, wlej połowę do ubitych żółtek, kontynuując ubijanie, należy kontynuować ubijanie, aż podwoi swoją objętość
  • Następnie dodaj serek mascarpone i powoli mieszaj,
  • Następnie musisz zacząć ubijać białka, aż ich objętość się podwoi, jednak nie wytwarzaj zbyt gęstej, białej i bezowej piany, 
  • Wlej drugą połowę syropu cukrowego i dalej ubijaj, aż uzyskasz jędrną konsystencję bezy,
  • Włóż mascarpone do ubitej piany i wymieszaj. Rezultatem powinna być lekka, ale kremowa konsystencja.

Syrop cukrowy:

  • Zagotuj wodę z cukrem, dodając kawę,
  • Następnie odczekaj, aż mieszanina ostygnie
  • Zanurz biszkopty w syropie z zimnej kawy, obracaj je po kilka sekund z każdej strony, jednocześnie pamiętaj, aby biszkopty były pokryte syropem, a nie nasączone.

Składanie ciasta tiramisu:

  • Tak jak na obrazku po lewej, zacznij od spodu czyli od biszkoptów, a następnie nakładaj masę z mascarpone, a na to znowu biszkopty itd. aż tiramisu nie osiągnie wymaganej przez Ciebie wysokości,
  • Schłodź przez minimum 2 godziny przed podaniem,
  • Podając posyp kakao w proszku dla smaku i dekoracji,
  • Dla polepszenia smaku zalecamy utarcie czekolady na górę, dodanie sosu karmelowego itd. 
  • Smacznego :)

Makroskładniki tiramisu na 100g:

  • Kalorie: 354kcal
  • Węglowodany: 29.67g
  • Białko: 5.92g
  • Tłuszcze: 24g
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel