Przepis na tiramisu | Kwestia smaku | jak zrobić?
2022-02-09

Przepis na tiramisu - przejdźmy do rzeczy :)
Niezapomnianie pyszny, bogaty i słodki, ten przepis na tiramisu sprawi, że będziesz mieć ochotę na tiramisu znacznie częściej :)
Składniki na tiramisu:
Nadzienie tiramisu:
- 80g żółtka (ok. 4 żółtek)
- 80g cukru pudru / 2x
- 300g serka mascarpone
- 80g białka (ok.3 białek)
Syrop kawowy:
- 150g cukru pudru
- 150ml zimnej wody
- 4 porcje kawy espresso
Reszta składników:
- 150-175g Lady Fingers lub Sponge Fingers (biszkopty w kształcie pajdy) inaczej nazywane "kocie języczki"
- Kakao w proszku
- Opcjonalnie: gorzka czekolada (do tarcia), sos karmelowy


Sposób przygotowania tiramisu:
Nadzienie tiramisu:
- Zacznij od ubijania żółtek
- Następnie włóż porcję cukru pudru do rondla, zalej zimną wodą i zagotuj. Zmniejsz palnik do minimum i ciągle mieszaj, aż cukier się rozpuści, a mieszanina stanie się klarowna, powinno to zająć około 3-5 minut, ważne jest, aby mieszanka nie była zbyt gorąca i żeby zbyt mocno nie wrzała, żądana temperatura mieszanki to około 116°C (przydaje się tutaj przenośny termometr)
- Gdy syrop cukrowy będzie gotowy, wlej połowę do ubitych żółtek, kontynuując ubijanie, należy kontynuować ubijanie, aż podwoi swoją objętość
- Następnie dodaj serek mascarpone i powoli mieszaj,
- Następnie musisz zacząć ubijać białka, aż ich objętość się podwoi, jednak nie wytwarzaj zbyt gęstej, białej i bezowej piany,
- Wlej drugą połowę syropu cukrowego i dalej ubijaj, aż uzyskasz jędrną konsystencję bezy,
- Włóż mascarpone do ubitej piany i wymieszaj. Rezultatem powinna być lekka, ale kremowa konsystencja.
Syrop cukrowy:
- Zagotuj wodę z cukrem, dodając kawę,
- Następnie odczekaj, aż mieszanina ostygnie
- Zanurz biszkopty w syropie z zimnej kawy, obracaj je po kilka sekund z każdej strony, jednocześnie pamiętaj, aby biszkopty były pokryte syropem, a nie nasączone.
Składanie ciasta tiramisu:
- Tak jak na obrazku po lewej, zacznij od spodu czyli od biszkoptów, a następnie nakładaj masę z mascarpone, a na to znowu biszkopty itd. aż tiramisu nie osiągnie wymaganej przez Ciebie wysokości,
- Schłodź przez minimum 2 godziny przed podaniem,
- Podając posyp kakao w proszku dla smaku i dekoracji,
- Dla polepszenia smaku zalecamy utarcie czekolady na górę, dodanie sosu karmelowego itd.
- Smacznego :)
Makroskładniki tiramisu na 100g:
- Kalorie: 354kcal
- Węglowodany: 29.67g
- Białko: 5.92g
- Tłuszcze: 24g
Pokaż więcej wpisów z
Luty 2022