akcesoria kuchenne blog kulinarny
2022-03-01
Przepis na żurek wielkanocny | Polski tradycyjny

Prosty tradycyjny żurek Polski

Żurek to jedno z tradycyjnych dań na Wielkanoc charakteryzujące się specyficznym smakiem i aromatem. Przedstawiamy Państwu bardzo prosty przepis na tradycyjny żurek.

Składniki na żurek:

  • 500 g dobrych wędzonych kości najlepiej żeberek
  • 400 g białej kiełbasy (surowej)
  • 500 ml żuru z butelki, zakwasu
  • 3 łyżeczki czubate majeranku suszonego
  • 6 łyżek śmietanki 18% albo 30% do sosów i zup
  • 1,5l wywaru lub bulionu mięsnego
  • 2 ząbki czosnku

Sposób przygotowania żurku:

  1. Zagotować nasz bulion mięsny lub wywar i dodawać do niego pokrojone na części kości lub żeberka wędzone. Taki wywar z kości gotować przez ok. 20 minut.
  2. Dodać białą kiełbasę surową najlepiej pokrojoną na kawałki i gotować ją przez ok 20 minut,  aż kiełbasa będzie przyrządzona.
  3. Wlewamy żur z butelki, a następnie gotujemy przez ok. 10 min. Dodać czosnek i majeranek, jednak aby czosnek był odpowiedni najlepiej posiekać go na drobno, a następnie delikatnie przyprażyć na patelni do czasu, aż się zarumieni.
  4. Żurek odstawić na bok i dodać śmietanę oraz ewentualnie sól i pieprz.
  5. Tak przygotowaną zupę możemy śmiało podawać. Do żurku warto dodać jajko ugotowane na twardo oraz świeże pieczywo. Jest to tradycyjny sposób podania tego dania. 
Żurek w chlebie swojski

Żurek w chlebie

Jednym z najładniejszych i najsmaczniejszych form podania żurku jest żurek w chlebie. Swój niezwykły smak zawdzięcza przede wszystkim temu, że aromat świeżego chleba przenika do żurku. Aby to zrobić trzeba po prostu odciąć piętkę okrągłego chleba u góry, wyciągnąć większość pieczywa lub dobrze je ugnieść we wnętrzu, a następnie wlewamy tam świeżo przygotowany żurek. Podajemy go w zamkniętym chlebie, tak by nie wystygł zanadto. 

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel