Przepis na żurek wielkanocny | Polski tradycyjny
2022-03-01
Prosty tradycyjny żurek Polski
Żurek to jedno z tradycyjnych dań na Wielkanoc charakteryzujące się specyficznym smakiem i aromatem. Przedstawiamy Państwu bardzo prosty przepis na tradycyjny żurek.
Składniki na żurek:
- 500 g dobrych wędzonych kości najlepiej żeberek
- 400 g białej kiełbasy (surowej)
- 500 ml żuru z butelki, zakwasu
- 3 łyżeczki czubate majeranku suszonego
- 6 łyżek śmietanki 18% albo 30% do sosów i zup
- 1,5l wywaru lub bulionu mięsnego
- 2 ząbki czosnku
Sposób przygotowania żurku:
- Zagotować nasz bulion mięsny lub wywar i dodawać do niego pokrojone na części kości lub żeberka wędzone. Taki wywar z kości gotować przez ok. 20 minut.
- Dodać białą kiełbasę surową najlepiej pokrojoną na kawałki i gotować ją przez ok 20 minut, aż kiełbasa będzie przyrządzona.
- Wlewamy żur z butelki, a następnie gotujemy przez ok. 10 min. Dodać czosnek i majeranek, jednak aby czosnek był odpowiedni najlepiej posiekać go na drobno, a następnie delikatnie przyprażyć na patelni do czasu, aż się zarumieni.
- Żurek odstawić na bok i dodać śmietanę oraz ewentualnie sól i pieprz.
- Tak przygotowaną zupę możemy śmiało podawać. Do żurku warto dodać jajko ugotowane na twardo oraz świeże pieczywo. Jest to tradycyjny sposób podania tego dania.
Żurek w chlebie
Jednym z najładniejszych i najsmaczniejszych form podania żurku jest żurek w chlebie. Swój niezwykły smak zawdzięcza przede wszystkim temu, że aromat świeżego chleba przenika do żurku. Aby to zrobić trzeba po prostu odciąć piętkę okrągłego chleba u góry, wyciągnąć większość pieczywa lub dobrze je ugnieść we wnętrzu, a następnie wlewamy tam świeżo przygotowany żurek. Podajemy go w zamkniętym chlebie, tak by nie wystygł zanadto.
Pokaż więcej wpisów z
Marzec 2022