W każdej kuchni muszą znaleźć się podstawowe elementy wyposażenia. Garnki, patelnie, talerze, szklanki – jest wiele akcesoriów i dodatków, bez których trudno wykonać nawet najprostsze przepisy. Jednym z takich przykładów są noże. Każdy z nas potrzebuje choć jednego dobrego noża, za pomocą którego przygotujesz większość dań. Jeżeli właśnie szukasz takiego noża lub chcesz wybrać różne rodzaje przeznaczone do krojenia konkretnych produktów czy wykorzystywania w konkretnych technikach, skorzystaj z naszych porad i wybierz najlepszy nóż dla siebie.
Nóż szefa
Jeden z większych egzemplarzy – swoją nazwę zawdzięcza temu, że każdy profesjonalny szef ma swój ulubiony, duży i mocno naostrzony nóż, którym posługuje się w kuchni. Tego typu nóż sprawdzi się do wszystkich podstawowych metod pracy z nożami i poradzi sobie z krojeniem czy obróbką większości produktów. Nożem szefa kuchni pokroisz warzywa, mięso, pieczywo, jajka, owoce, a nawet sery. Choć nie jest on dedykowany wszystkim tym czynnościom, jeżeli chcesz zaopatrzyć się w jeden duży i ostry nóż, który pozwoli kroić w różny sposób, nóż szefa będzie dobrym wyborem dla Ciebie. Proponujemy go również tym, którzy pasjonują się gotowaniem i potrzebują jednego noża, na którym zawsze można polegać.Ciekawa propozycją jest tak zwany nóż uniwersalny – nieco mniejszy niż nóż szefa, lecz podobnie wyprofilowany, znajduje zastosowanie przy krojeniu różnych produktów.
Nóż do warzyw, obieraczka i nożyk do obierania
W dzisiejszych czasach wiemy, że duża ilość warzyw powinna być podstawą każdej zdrowej diety. Dlatego potrzebujemy noża do warzyw – jest on o wiele mniejszy niż noże szefa kuchni, jednak nie może być tak drobny, jak nożyk do obierania i obierak. Średnich rozmiarów nóż do warzyw umożliwi pewny uchwyt i manewrowanie w taki sposób, jakiego wymaga dany przepis. Średni nóż pozwoli nawet obrać warzywo, a także pokroić je w bardzo drobną kostkę, co jest wymagane w niektórych daniach.Obieraczka jest nieocenionym gadżetem w przygotowaniu warzyw do ich spożycia. Bez żadnego wysiłku i szybko pozbędziemy się skóry z marchwi, ziemniaków, ogórków – najczęściej obieraczka sprawdza się do warzyw korzeniowych. Jeżeli chcesz mieć pełną kontrolę nad obieraniem, wybierz mały nożyk do obierania warzyw.
Noże do mięsa
Tutaj mamy możliwość wyboru różnych noży. Poza podstawowym, dużym nożem do krojenia surowego mięsa, możesz także dobrać dodatkowy nóż do wędlin, steków czy filetowania lub trybowania mięsa. Warto pamiętać, że noże do mięsa powinny być szczególnie ostre – dzięki temu pokroisz mięso bez większego naruszania jego tkanki.