ROZGRZEWAJĄCA ZUPA MARCHEWKOWA
Zimą świetnym pomysłem na przygotowanie rozgrzewającego obiadu, jest ugotowanie zupy.
Poznajcie idealny przepis na zupę marchewkową
Składniki:
• 500 g marchewki, obranej i pokrojonej w plastry
• 1 cebula drobno posiekana
• 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
• 1 łyżeczka kurkumy oraz curry
• 1 litr bulionu warzywnego + 400 ml mleczka kokosowego lub 200 ml śmietanki 30%
• 2 łyżki oliwy z oliwek
• sól i pieprz do smaku
• natka pietruszki do dekoracji
Przygotowanie:
W dużym garnku rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj do garnka pokrojoną marchewkę, cebulę oraz czosnek, smaż wszystko przez kilka minut, energicznie mieszając, aby składniki równomiernie się połączyły. Następnie dodaj kurkumę oraz curry i kontynuuj smażenie przez kolejne 2-3 minuty, aż przyprawy uwolnią swoje aromaty. Wlej bulion warzywny do garnka, dodaj mleczko kokosowe (zamiennie można użyć 200 ml śmietanki 30%). Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez około 20-25 minut, aż marchewka będzie miękka. Po ugotowaniu marchewki, całość należy zblendować na gładką masę. Dopraw zupę solą i pieprzem do smaku. Przed podaniem udekoruj ją świeżo posiekaną natką pietruszki.
Rozgrzewająca zupa z marchewki z imbirem i kurkumą to idealne danie na chłodne dni. Kusi wyjątkowym smakiem i prezentuje się niezwykle apetycznie, zwłaszcza, gdy podana jest w eleganckiej bulionówce. Dodanie imbiru i kurkumy nie tylko wzbogaca smak dania, ale także korzystnie wpływa na zdrowie. Dzięki rozgrzewającym właściwościom zupy i jej aromatowi, danie doskonale sprawdzi się podczas przyjemnych chwil w rodzinnym gronie lub jako regenerujący posiłek po zimowym spacerze. Koniecznie spróbujcie tego prostego przepisu, który nie tylko dostarczy eksplozji smaków, ale także rozgrzeje organizm w zimowe dni.
Smacznego!