Wigilijna zupa grzybowa

Już niebawem zasiądziemy 24 grudnia do kolacji Wigilijnej w swoich domach. W zależności od tradycji lub regionu na stołach w tym dniu goszczą różne zupy: barszcz czerwony, zupa rybna, a może zupa grzybowa? Która z tych zup zagości na Twoim stole?
Zachęcamy do przygotowania wyjątkowej zupy grzybowej. Nasz przepis pozwoli Ci stworzyć, pyszną i aromatyczną zupę, która już zawsze będzie przywoływała magię świąt Bożego Narodzenia.
Przygotowanie zupy grzybowej jest bardzo proste w wykonaniu. Od Ciebie zależy czy przygotujesz ją z ziemniakami czy z makaronem. My zdecydowanie polecamy wersję z makaronem.
Składniki:
- 50 dag suszonych grzybów (najlepiej prawdziwki)
- 2x cebula
- 3 łyżki masła klarowanego
- 2x marchewka
- ½ selera
- ok. 2 l wody
- 5 ziemniaków lub 200 g makaronu kokardki lub łazanki
- 1x gałązka lubczyku
- 3 szt. ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 1/4 szklanki słodkiej śmietany
- sól
- pieprz
- natka pietruszki do dekoracji

Sposób przygotowania:
Suszone grzyby zalać wrzątkiem i moczyć około godziny. Następnie należy opłukać grzyby, odcisnąć wodę z nich oraz pokroić na paseczki. Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na maśle klarowanym, dodać grzyby i dusić na patelni, aż odparuje woda. Dodać startą na tarce o grubych oczkach marchewkę i seler. Przesmażyć, mieszając. Przełożyć do garnka następnie zalać około 2 l wody, dodać ziele angielskie, lubczyk liście laurowe. Gotować 60 minut, aby wywarł nabrał aromatycznego smaku. gałązkę lubczyku i makaron. Doprawić solą i pieprzem. Gotować jeszcze 10 minut. Pod koniec gotowania zabielić śmietaną i posypać natką pietruszki. Osobno ugotować makaron. Podawać nakładając makaron zalany zupą grzybową lub dodać makaron do zupy, ale uważając, by nie było go zbyt dużo, by nie napęczniał w garnku.
Tak przygotowana zupa grzybowa zachwyci wszystkich domowników oraz gości, którzy będą z nami spożywać wigilijną kolację. Dodatkowo zapewni wspaniały zapach unoszący się podczas gotowania.