Zupa pomidorowa przepis
Składniki:
- Puszka lub dwie pomidorów
- 1 średnia cebula
- 1 mała marchewka
- 1 seler naciowy
- 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
- 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
- Szczypta cukru
- 2 liście laurowe
- 1,2 litra/2 litry gorącego bulionu warzywnego
Sposób przygotowania:
-
Najpierw przygotuj warzywa. Potrzebujesz puszkę lub dwie dojrzałych pomidorów. Pomidory pokrój chyba, że w puszcze były już pokrojone, a nie całe. Obierz 1 średnią cebulę i 1 małą marchewkę i posiekaj na małe kawałki. Posiekaj 1 słupek selera mniej więcej tej samej wielkości co marchewka.
-
Nałóż 2 łyżki oliwy z oliwek na dużą patelnię o grubym spodzie i podgrzej na małym ogniu. Przytrzymaj dłonią patelnię, aż poczujesz ciepło unoszące się z oleju, następnie wrzuć cebulę, marchewkę i seler i wymieszaj je drewnianą łyżką. Wciąż na małym ogniu gotuj warzywa, aż będą miękkie i lekko zabarwione. Powinno to zająć około 10 minut i należy je mieszać dwa lub trzy razy, aby ugotowały się równomiernie i nie przykleiły się do dna patelni.
-
Wlej około 2 łyżeczki przecieru pomidorowego, a następnie zamieszaj, aby warzywa zaczerwieniły się. Dodaj pomidory z puszki, posyp sporą szczyptą cukru i zmiel trochę czarnego pieprzu. 2 liście laurowe porwij na kilka kawałków i wrzucić na patelnię. Wymieszaj wszystko razem, nałóż pokrywkę na patelnię i pozwól pomidorom dusić się na małym ogniu przez 10 minut, aż skurczą się na patelni, a soki ładnie wypłyną. Od czasu do czasu dobrze wstrząśnij patelnią – dzięki temu wszystko będzie dobrze wymieszane.
-
Powoli wlej 1,2 litra/2 litry gorącego bulionu jednocześnie mieszając. Zwiększ temperaturę do maksimum i poczekaj, aż wszystko zacznie bulgotać, a następnie ponownie zmniejsz ogień i ponownie umieść pokrywkę na patelni. Gotuj delikatnie przez 25 minut, mieszając kilka razy.
-
Zdejmij patelnię z ognia, zdejmij pokrywkę i odsuń się na kilka sekund, podczas gdy para się ulatnia, a następnie wyłów kawałki liścia laurowego i wyrzuć je. Wlej zupę do blendera , aż będzie napełniona w około trzech czwartych, załóż szczelnie pokrywkę i włącz maszynę do pełna. Zmiksuj, aż zupa będzie gładka (zatrzymaj maszynę i podnieś pokrywkę), a następnie przelej zupę do dużej miski. Powtórz z zupą, która została Ci na patelni (o ile jakaś została).
-
Zupę z purée wlej z powrotem do rondla i podgrzej na średnim ogniu przez kilka minut, mieszając od czasu do czasu, aż zobaczysz, jak bąbelki delikatnie pękają na powierzchni. Spróbuj łyżki i dodaj szczyptę lub dwie soli, jeśli uważasz, że zupa tego potrzebuje, plus więcej pieprzu i cukru, jeśli chcesz. Jeśli kolor nie jest dla Ciebie wystarczająco głęboki, dodaj kolejną łyżeczkę przecieru pomidorowego i mieszaj, aż się rozpuści. Nalewaj chochlą do misek i podawaj.