Pieczenie chleba w ceramicznym lub glinianym naczyniu

2019-08-01
Pieczenie chleba w ceramicznym lub glinianym naczyniu
W czasach przetworzonej żywności coraz więcej osób sięga po sprawdzone przepisy, które pozwalają nam przygotować ulubione produkty czy dania w warunkach domowych. Jedną z popularnych czynności jest wypiekanie domowego chleba – kto z nas nie lubi rozkoszować się chrupiącą skórką ciepłej pajdy świeżego chleba? W tym artykule wyjaśniamy, jak piec chleb w ceramicznym lub glinianym naczyniu – jednym z najlepszych akcesoriów do pieczenia chleba.

Dlaczego warto wybrać gliniany lub ceramiczny garnek?

Głównym argumentem za wyborem tego typu naczynia czy formy jest tworzywo, z jakiego zostało ono wykonane. Glina lub nieszkliwiona ceramika to materiał, który jest bezpieczny dla naszego zdrowia. Kiedy wybieramy naczynia ołowiowe i plastikowe z zaufanych źródeł, możemy mieć pewność, że materiał nie będzie uwalniać szkodliwych substancji do jedzenia lub napoju. Istnieje jednak tworzywo, w przypadku którego nie występuje tego typu ryzyko – jest to właśnie glina lub nieszkliwiona ceramika. Żaden inny materiał nie jest tak dobrze sprawdzony przez kucharzy, jak glina, wykorzystywano ją już w starożytnym Rzymie!

Wielowiekowa tradycja naczyń glinianych

Starożytni Rzymianie używali glinianych naczyń już około 5400 lat p.n.e. Były one wykorzystywane zarówno do wypiekania, jak i gotowania potraw. Glina była dla starożytnych tworzywem, do którego mieli łatwy dostęp, dlatego stała się podstawowym materiałem do celów kuchennych. Gliniane naczynia znajdujemy również w starożytnej historii innych kontynentów. Nic dziwnego – smak potraw z naczyń glinianych jest wyjątkowy. Dzisiaj znamy ceramiczne formy pod nazwą „garnków rzymskich”.

Jak działa naczynie gliniane? Pieczenie chleba w glinie

Przede wszystkim musimy zamoczyć glinę, zanim rozpoczniemy pieczenie. Robimy to w celu uzyskania pary, która w trakcie pieczenia spotęguje naturalny smak i aromat chleba. Namoczone naczynie pod wpływem wysokiej temperatury uwalnia wilgoć w postaci pary, a to z kolei sprawia, że para korzystnie wpływa na pieczone danie. Warto dodać, że oprócz chleba możemy pokusić się także o wypiekanie innych dań – na przykład mięsa. Są różne szkoły przygotowywania ciasta do wypiekania: jedni pozwalają mu wyrastać już w garnku, a inni przekładają wyrośnięte ciasto do garnka dopiero na czas pieczenia. Dlatego najlepszym sposobem jest wypróbowanie różnych przepisów, aby znaleźć ten, który będzie odpowiadał naszym preferencjom.
Polecane
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel