
Lato i wczesna jesień to najlepszy czas na robienie przetworów. Stragany na rynkach uginają się pod obfitością warzyw i owoców. Nie pozostaje nic innego, jak wybrać nasze ulubione owoce i warzywa. Możemy jeść je w sezonie jesiennym i zimowym, jeżeli pokusimy się o przerobienie ich w domowych warunkach. Proponujemy kiszenie – jeden z najpopularniejszych sposobów przerabiania warzyw, a nawet niektórych owoców. W tym artykule przedstawimy metodę kiszenia ogórków w garnku i beczce kamionkowej, czyli alternatywie dla
słoików na przetwory.
Dlaczego warto postawić na kamionkowy garnek lub beczkę?
Głównym powodem, dla którego warto zdecydować się na tego typu metodę kiszenia, jest tworzywo, z jakiego wykonuje się kamionkowe naczynia. Wykorzystywana jest ceramika, a właśnie ten materiał pozwala na zatrzymanie naturalnych składników odżywczych, które są zawarte w warzywie, a także składników powstających już w procesie kiszenia. Ceramika niweluje ryzyko uwalniania szkodliwych substancji z tworzywa naczynia, nie zabiera też dobroczynnych właściwości kiszonkom. A warto dodać, że kiszonki to jedne z najzdrowszych przetworów, jakie możemy zjeść. Dostarczają niezbędną dawkę witaminy C, dzięki czemu możemy wystrzegać się przeziębień w trakcie chłodniejszych pór roku.
Jak działa kiszenie w kamionkowym naczyniu?
Kamionkowe naczynia zwykle są wykonane z tworzywa ceramicznego i drewna. Naczynie ceramiczne, podobnie jak gliniane garnki, pozwalają na uwolnienie pełnego smaku i aromatu kiszonki: nie zatrzymują się w tworzywie naczynia, ani nie wyparowują. Kamionkowy garnek czy beczka pozwalają na wykorzystanie pełni potencjału kiszonki. Dodatkowo warto zaopatrzyć się w specjalny kamień dociskowy, dzięki któremu szczelnie domkniemy naczynie na czas kiszenia i późniejszego przechowywania kiszonki. Możemy tam umieścić ogórki, ale także kapustę czy bardziej nietypowe warzywa, jak na przykład pomidorki cherry. Początkowo musimy wypełnić większość naczynia wodą i szczelnie domknąć kamieniem. Wtedy rozpoczyna się proces uwalniania dwutlenku węgla, który wypiera powietrze. Musimy pamiętać o dolewaniu wody raz na kilka dni, aby jej poziom był stały. Beztlenowe środowisko pozwoli nam uzyskać pełnię smaku i aromatu kiszonki.